Εξειδίκευση κυρώσεων ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

Εξειδίκευση κυρώσεων ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στην περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, προχωρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων είναι προγραμματισμένη να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Federal Register) σήμερα, 7 Απριλίου. Οι κυρώσεις εναντίον της SSB αφορούν οποιαδήποτε υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, ώστε να μην εκδώσει ή χορηγήσει οποιαδήποτε ειδική άδεια ή εξουσιοδότηση σε κάθε περίπτωση που η σχετική νομοθεσία απαιτεί εξέταση ή έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εξαγωγή ή την επανεξαγωγή αγαθών ή τεχνολογίας στην SSB. Επιπλέον, απαγορεύεται στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια ή να παρέχουν πιστώσεις στην SSB που θα υπερβαίνουν το ποσό των 10.000.000 δολ. Η συγκεκριμένη απαγόρευση θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και προβλέπει ως μοναδική εξαίρεση τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της SSB που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Η Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών των ΗΠΑ δεν θα εγκρίνει την έκδοση οποιασδήποτε εγγύησης, ασφάλισης και επέκτασης πίστωσης σε σχέση με την εξαγωγή οποιωνδήποτε αγαθών ή υπηρεσιών στην SSB. Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους σε όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιταχθούν σε οποιοδήποτε δάνειο προς την SSB. Οσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων, εκτός από τον Ισμαήλ Ντεμίρ, στο στόχαστρο μπαίνουν ο αντιπρόεδρος Φαρούκ Γιζίτ, ο επικεφαλής αεράμυνας και διαστήματος Σερχάτ Γκντσόγλου και ο διευθυντής των προγραμμάτων περιφερειακής αεράμυνας Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ απέρριψε το ενδεχόμενο άρσης της υποχρέωσης βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. Την παραμονή του ταξιδιού Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν στην Αγκυρα, ο Βέμπερ σχολίασε πως είναι υπερβολικά νωρίς για μια τέτοια ενέργεια.