ΗΠΑ – ΙΡΑΝ: Νάρκη στις συνομιλίες της Βιέννης

ΗΠΑ – ΙΡΑΝ: Νάρκη στις συνομιλίες της Βιέννης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η πρώτη ημέρα των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν στη Βιέννη κύλησε σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, μια ανησυχητική είδηση από την Ερυθρά Θάλασσα ήρθε να ενισχύσει τους φόβους για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της διαδικασίας από εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων: ένα ιρανικό πλοίο δέχθηκε επίθεση, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα, με τις υποψίες να στρέφονται προς το Ισραήλ, η πολιτική ηγεσία του οποίου απεύχεται την επιστροφή της Αμερικής στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οπως ανακοίνωσε χθες το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το σκάφος «Saviz» υπέστη ζημιές από έκρηξη το πρωί της Τρίτης, κοντά στις ακτές του Τζιμπουτί. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για επίθεση με μαγνητική νάρκη, η οποία προσαρτάται στα ύφαλα του πλοίου από δύτες και εκρήγνυται με χρονοκαθυστέρηση. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επέρριψε συγκεκριμένες ευθύνες για την επίθεση, περιοριζόμενο να αναφέρει ότι διεξάγονται έρευνες, ενώ υποστήριξε ότι το «Saviz» ήταν «εμπορικό πλοίο, το οποίο στάθμευε στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της ασφάλειας έναντι της πειρατείας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, υπάρχουν ενδείξεις ότι το «Saviz» ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Σαουδική Αραβία έχει ασκήσει κατ’ επανάληψιν κριτική στην παρουσία του «Saviz» στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει τους αντάρτες Χούθι στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή υποστηρίζει ότι το σκάφος εκτελεί κατασκοπεία για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης.

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την επίμαχη περιοχή, ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στο συμβάν. Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλούνται οι New York Times ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί ενημέρωσαν την αμερικανική πλευρά για την επίθεση εναντίον του ιρανικού σκάφους και εξήγησαν τους λόγους. Ερωτηθείς σχετικά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα περί ανάμειξης της χώρας του, αρκούμενος να δηλώσει ότι «το Ισραήλ οφείλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του» έναντι του Ιράν.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έκανε λόγο για «επιτυχή» έναρξη των διαβουλεύσεων της Βιέννης. «Σήμερα όλες οι πλευρές ομονοούν ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να υπάρξει», δήλωσε ο Ροχανί. Για «εποικοδομητικό, δυνητικά χρήσιμο βήμα» έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. Τον συντονισμό των διαβουλεύσεων και την ανταλλαγή μηνυμάτων έχει αναλάβει η Ε.Ε., καθώς η αμερικανική και η ιρανική αντιπροσωπεία –οι οποίες έχουν καταλύσει σε διαφορετικά ξενοδοχεία– δεν προβλέπεται, προς το παρόν, να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η σταδιακή άρση των κυρώσεων και ο παράλληλος περιορισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ώστε να γίνει δυνατή η επάνοδος των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015, από την οποία αποχώρησαν επί προεδρίας Τραμπ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή