Εκλογική νίκη των οικολόγων στη Γροιλανδία

Εκλογική νίκη των οικολόγων στη Γροιλανδία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Με ποσοστό 36,6% των ψήφων επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της αυτόνομης δανικής επαρχίας της Γροιλανδίας το αριστερό κόμμα των αυτοχθόνων Ινουίτ Ατακατίγκιτ (Ι.Α.), κατατροπώνοντας το σοσιαλδημοκρατικό Σιουμίτ, που κυριαρχούσε στην πολιτική σκηνή της απομακρυσμένης υπερπόντιας κτήσης μετά την αυτονομία της από την Κοπεγχάγη, το 1979.

Το Ι.Α. βρισκόταν στην αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να καταλάβει 12 από τις 31 έδρες της τοπικής Βουλής, από οκτώ που κατείχε πριν από τις εκλογές. Το αριστερό και οικολογικό κόμμα πρέπει να αναζητήσει τώρα κυβερνητικούς εταίρους μεταξύ των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το Σιουμίτ, που ηγείτο της απερχόμενης κυβέρνησης, έχασε τη στήριξη των ψηφοφόρων εξαιτίας εσωκομματικών διαφωνιών, αλλά και τις συντηρητικής του στάσης απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κόμμα εξασφάλισε, ωστόσο, ποσοστό 29,4%, κερδίζοντας μάλιστα δύο μονάδες σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018.

Τη νίκη στην Αριστερά προσέφερε η κάθετη αντίθεσή της στην εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων σπάνιων γαιών και ουρανίου που έχουν εντοπισθεί στην αχανή νήσο, με πληθυσμό μόλις 56.000 κατοίκων. Το κοίτασμα Κουανερσούτ, στα νότια της Γροιλανδίας, θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα σε ουράνιο και σπάνιες γαίες, 17 μεταλλεύματα απαραίτητα στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμη και οπλικών συστημάτων.

Το Ι.Α. έχει καλέσει σε αναστολή εξόρυξης ουρανίου, θέτοντας εν αμφιβόλω το φιλόδοξο σχέδιο. Οι πολέμιοι της εξόρυξης υποστηρίζουν ότι το έργο, που έχει αναλάβει ο κινεζικής ιδιοκτησίας αυστραλιανός όμιλος Greenland Minerals, παρουσιάζει μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως τα ζητήματα που θα προκύψουν από τη διαχείριση και αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων. Ο 34χρονος επικεφαλής του Ι.Α., Μούτε Εγκεντε, που εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2015, ανέλαβε τα ηνία του κόμματος πριν από δύο χρόνια. Παρά την πυκνή χιονόπτωση στην πρωτεύουσα Νουκ, την Τρίτη, οι 40.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Υπάλληλοι του δήμου μοίραζαν χειρουργικές μάσκες στα εκλογικά τμήματα, αν και η απομονωμένη δανική κτήση έχει καταγράψει μόλις 31 κρούσματα κορωνοϊού και κανένα θάνατο από την αρχή της πανδημίας.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε, επίσης, σε θέματα βιομηχανικής αλιείας, καθώς η Γροιλανδία εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τους ξένους στόλους που ψαρεύουν βακαλάο στα χωρικά της ύδατα. Σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία έπαιξε, ακόμη, το αίτημα των νέων της περιοχής για αναθεώρηση της αποικιακής ιστορίας, έτσι ώστε οι αυτόχθονες Ινουίτ (οι αποκαλούμενοι παλαιότερα Εσκιμώοι) να αποκτήσουν την κεντρική θέση που τους αξίζει στο ιστορικό αφήγημα.

Η Δανία επιδοτεί οικονομικά κάθε χρόνο τη Γροιλανδία με 526 εκατ. ευρώ, ποσοστό 33% του προϋπολογισμού της ημιαυτόνομης επαρχίας. Η Κοπεγχάγη δηλώνει επισήμως ότι δεν αντιτίθεται στην πλήρη ανεξαρτησία της, εφόσον αυτό αποφασίσει σε δημοψήφισμα η πλειονότητα των κατοίκων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή