Οι πραξικοπηματίες απέκλεισαν τον πρέσβη της Μιανμάρ στο Λονδίνο

Οι πραξικοπηματίες απέκλεισαν τον πρέσβη της Μιανμάρ στο Λονδίνο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρέσβης της Μιανμάρ στο Λονδίνο έμεινε κλειδωμένος έξω από την πρεσβεία, καθώς οι πραξικοπηματίες ανέλαβαν τον έλεγχο του κτιρίου. Ο πρέσβης Κιάου Ζουάρ Μιν, που τον Μάρτιο διαχώρισε τη θέση του από τη χούντα, δήλωσε ότι την Τετάρτη κατέβαλε πολύωρες προσπάθειες για  να εισέλθει στο κτίριο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κάποιοι από τους συνεργάτες του που βρίσκονταν στο εσωτερικό του πρεσβείας δεν είχαν τη δυνατότητα να εξέλθουν. 

Πηγή είπε στο CNN ότι τον έλεγχο του κτιρίου ανέλαβε ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας και ότι στο εσωτερικό βρίσκονται επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ουδείς απαντούσε στα τηλέφωνα της πρεσβείας. 
Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, εκδιώκοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αουγκ Σαν Σου Τσι. Ο πρέσβης στη Βρετανία ήταν ένας από τους διπλωμάτες της χώρας που ζήτησαν με δημόσιες δηλώσεις τους την απελευθέρωση της Σου Τσι. Η κίνηση αυτή είχε αποσπάσει τον έπαινο το υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος είχε δώσει συγχαρητήρια στον πρέσβη Ζουάρ Μιρ «για το θάρρος, τον πατριωτισμό και την υπεράσπιση του δικαίου». 

Ο στρατός είχε απαντήσει μετακαλώντας τον στη Γιανγκόν. «Εφόσον δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του, καλείται να επιστρέψει στα κεντρικά του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Μιανμάρ. Η ανάληψη του ελέγχου της πρεσβείας από τον στρατιωτικό ακόλουθο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς το προσωπικό περίμενε την επόμενη κίνηση των Αρχών. Εξω από το κτίριο, στην πολυτελή περιοχή Μέιφερ, είχαν συγκεντρωθεί χθες περίπου 50 διαδηλωτές. 

Εν τω μεταξύ, στη χώρα οι συλλήψεις και η άγρια καταστολή των διαμαρτυριών δεν σταματούν. Χθες συνελήφθη ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς της χώρας, ο Πέινγκ Τακχόν, λόγω των δημόσιων επικρίσεων που είχε διατυπώσει για το στρατιωτικό καθεστώς. Ο Τακχόν έχει πολύ μεγάλο αριθμό ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό κρίθηκε ενοχλητικό. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι μετά την παρέλευση ενός έτους, θα επιστρέψουν την εξουσία σε εκλεγμένη κυβέρνηση. Κάθε καταδικαστικό ψήφισμα εναντίον του πραξικοπήματος στον ΟΗΕ επαναδιατυπώνεται ώστε να γίνει πιο ήπιο, κατόπιν παρέμβασης της Κίνας και της Ρωσίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή