ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο AstraZeneca: Ηλικιακό όριο ανά χώρα

Εμβόλιο AstraZeneca: Ηλικιακό όριο ανά χώρα

Μετά την προχθεσινή άρνηση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. να τηρήσουν κοινή ευρωπαϊκή στάση όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου του AstraZeneca, κάθε χώρα αποφασίζει, με βάση τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, σε ποιες κατηγορίες πολιτών θα το διαθέσει. 

Χθες, η Ιταλία και η Ισπανία αποφάσισαν ότι με αυτό θα εμβολιάζονται μόνο άτομα άνω των εξήντα ετών, ενώ το Βέλγιο θα το περιορίσει στους άνω των 55 ετών. Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βάντερμπρουκε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα καλό εμβόλιο που μας προστατεύει, αλλά, όπως κάθε άλλο σκεύασμα, έχει παρενέργειες». Επίσης ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής της Ιταλίας Φράνκο Λοκατέλι επισήμανε ότι όσοι, νεότεροι των 60 ετών, έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca μπορούν να προχωρήσουν και στη δεύτερη. Επίσης, Ιταλοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι αν και το εμβόλιο δεν συνιστάται στους κάτω των 60 ετών, δεν απαγορεύεται, εφόσον τον επιλέξουν. 

Η Γερμανία, πλέον, στρέφεται ανοικτά προς την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, μετά τη σύναψη συμφωνίας της Βαυαρίας με τη Μόσχα. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις ρωσικές αρχές για την πιθανή αγορά εμβολιαστικών δόσεων του Sputnik V, αλλά κανένα συμβόλαιο δεν θα οριστικοποιηθεί προτού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν δώσει στο σκεύασμα το πράσινο φως. Ο Γερμανός αξιωματούχος, επίσης, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαδραματίσει τον ρόλο διαπραγματευτή με τις ρωσικές αρχές για την προμήθεια του εμβολίου και για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ηλικιακό όριο ανά χώρα-1Ενα σημαντικό όριο, που σηματοδοτεί τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα, προσεγγίζει η Βρετανία, η οποία αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα να έχει εμβολιάσει το 73,4% του πληθυσμού της, αγγίζοντας το ποσοστό που επιβάλλεται για την ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης. Αυτό υποδεικνύει το μοντέλο που δημιούργησε το University College του Λονδίνου. Επίσης, μια άλλη μελέτη, που εκπονήθηκε από το Imperial College για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, αποδεικνύει τη σωτήρια επίδραση των εμβολίων στη διάρρηξη της σχέσης μεταξύ της COVID-19 και του θανάτου. Η μελέτη έδειξε ότι, κατά την περίοδο 11ης και 30ής Μαρτίου, μόνο ένας ανά 1.000 Βρετανούς άνω των 65 ετών, ομάδα που έχει εμβολιαστεί, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Οι πιο ευάλωτοι που κινδυνεύαν να πεθάνουν από τη λοίμωξη είναι πλέον σχετικά ασφαλείς.

Ανάλυση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που επίσης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έδειξε ότι περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων COVID-19 που διαγνώστηκαν τον Μάρτιο στη χώρα ήταν εντελώς ασυμπτωματικά.Σύλληψη στο Αμστερνταμ

Τέλος, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε στις 18 Μαρτίου έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος για την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας κατά εμβολιαστικού κέντρου στο πρώην δημαρχείο του λιμένα Ντεμ Χέλντερ, περίπου 90 χλμ. από το Αμστερνταμ. Σύμφωνα με αστυνομικές αρχές που τώρα αναζητούν τους συνεργούς του, ο άνδρας επρόκειτο να πυροδοτήσει κάποιου είδους αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό.

Ανεπαρκή στοιχεία για συνδυασμό εμβολίων

Οι μεγάλοι κλυδωνισμοί που προκάλεσε στα εμβολιαστικά προγράμματα η διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις σπάνιες θρομβώσεις οδήγησαν πολλές κυβερνήσεις στη μοναδική εναλλακτική λύση που είχαν: να προσφέρουν σε όσους ήδη έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca την επιλογή της δεύτερης δόσης μεταξύ των άλλων εγκεκριμένων εμβολίων. 

Η προσέγγιση της ανάμειξης εμβολίων δεν είναι νέα. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες προσπάθησαν να την εφαρμόσουν σε σειρά παθήσεων. Στην περίπτωση του πνευμονιόκοκκου, ο συνδυασμός εμβολίων έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Οσον αφορά τα εμβόλια κατά της CΟVID-19, τα πράγματα είναι ασαφή.

Εμβόλιο AstraZeneca: Ηλικιακό όριο ανά χώρα-2
To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι η ανάμειξη εμβολίων δεν προκαλεί ιδιαίτερες παρενέργειες (φωτ. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)

Ο καθηγητής Αντονι Αρντερν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής εμβολιασμών της Βρετανίας, δήλωσε ότι είναι καλύτερο να μην αναμειγνύονται τα διαφορετικά εμβόλια, επειδή ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια ή για την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού. Ηδη εκπονείται στη Βρετανία η έρευνα Com-Cov για τη δράση της συνδυαστικής χορήγησης του εμβολίου της Pfizer/BioNΤech και της AstraZeneca, όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης και βέβαια την ασφάλειά της. Στις αρχές της χρονιάς, Ρώσοι ειδικοί είχαν αναγγείλει την έναρξη κλινικής μελέτης σε ανθρώπους με τη συνδυαστική χορήγηση του εμβολίων της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς τους.  

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών Τόμας Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει με ένα άλλο εμβόλιο: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε.

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμά ότι η ανάμειξη δύο εμβολίων δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερες παρενέργειες. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι πρέπει ως πρακτική ανοσοποίησης να εφαρμόζεται μόνο σε «ιδιαίτερες» περιπτώσεις, όταν π.χ. δεν υπάρχει το ίδιο εμβόλιο για τη δεύτερη δόση.