Παλιά φαντάσματα επιστρέφουν στη Βόρεια Ιρλανδία

Παλιά φαντάσματα επιστρέφουν στη Βόρεια Ιρλανδία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό ομαλές συνθήκες, η Βόρεια Ιρλανδία θα γιόρταζε προχθές τη συμπλήρωση 23 χρόνων από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία έθεσε τέλος στην μακρόχρονη, αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Προτεσταντών – Ενωτικών και Καθολικών – Εθνικιστών. Ωστόσο, η ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών στο Μπέλφαστ, το Ντέρι και τις άλλες πόλεις της πιο προβληματικής περιοχής του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο εορταστική δεν ήταν. Οι φλόγες από τις βόμβες μολότοφ και οι συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών που εκτυλίσσονται εδώ και μία εβδομάδα έδειξαν ότι τα παλιά φαντάσματα επιστρέφουν. Πολλοί φοβούνται ότι τα χειρότερα έπονται, καθώς μόνο ο παράγοντας τύχη απέτρεψε, μέχρι στιγμής, την απώλεια ζωών. 

Στο Μπέλφαστ, κυριότερη εστία των ταραχών είναι το κατ’ ευφημισμόν «Τείχος της Ειρήνης» που χωρίζει τη Σανκίλ Ρόουντ από τη Σπρίνκφιλντ Ρόουντ, οχυρά των Ενωτικών και των Εθνικιστών αντίστοιχα. Νέοι των δύο κοινοτήτων συγκρούονταν μεταξύ τους με πέτρες και μολότοφ, ενώ και τα δύο «στρατόπεδα» ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία της περιοχής. Τα ρεπορτάζ των βρετανικών μέσων μαρτυρούν ότι εκείνοι που πρώτοι πήραν φωτιά ήταν οι νεαροί Ενωτικοί, προκαλώντας την απάντηση των Εθνικιστών. Αφορμή στάθηκε η απόφαση των αστυνομικών αρχών να μην προχωρήσουν σε δίωξη εναντίον ηγετικών στελεχών του Σιν Φέιν –του κυριότερου πολιτικού εκπροσώπου των Εθνικιστών, που επιδιώκουν την ένωση με την ανεξάρτητη Ιρλανδία– τα οποία είχαν παραστεί στην κηδεία του Μπόμπι Στόρεϊ, αξιωματούχου του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), παραβιάζοντας το απαγορευτικό για την COVID-19, πέρυσι τον Ιούνιο. Μέρος της προτεσταντικής κοινότητας είδε στην εξέλιξη αυτή μια δικαίωση της αίσθησής της ότι η αστυνομία τους έχει εγκαταλείψει και κάνει πλάτες στο Σιν Φέιν. Ωστόσο, οι αιτίες της δυσφορίας είναι πολύ βαθύτερες και σχετίζονται άμεσα με τη νέα πραγματικότητα στην περιοχή ύστερα από το Brexit. Αν και το μεγαλύτερο κόμμα των Προτεσταντών, το DUP –από το οποίο προέρχεται και η τοπική πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ– υποστήριξε το Brexit, το στρατόπεδο των Ενωτικών βιώνει ως πραγματική καταστροφή την εφαρμογή του στην πράξη.

Ο βασικός λόγος βρίσκεται στο «Ιρλανδικό Πρωτόκολλο» που αναγκάστηκε να συνομολογήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να πετύχει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. των «27». Προκειμένου να μην επανέλθει σε φυσική μορφή το σύνορο μεταξύ ανεξάρτητης και Β. Ιρλανδίας –κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής– το Πρωτόκολλο επέβαλε, για ορισμένα προϊόντα, τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στη Β. Ιρλανδία και την υπόλοιπη Βρετανία. Οι Προτεστάντες ανησυχούν ότι έτσι η Β. Ιρλανδία απομακρύνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και ωθείται προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, για αυτό και απαιτούν την ακύρωση του Πρωτοκόλλου, κάτι που, αν συμβεί, θα οδηγήσει τον Τζόνσον σε ρήξη με τις Βρυξέλλες. Ακανθώδες δίλημμα, χωρίς προφανή λύση για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή