ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση Κομισιόν: Κέρδη 140 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο για το οργανωμένο έγκλημα

Έκθεση Κομισιόν: Κέρδη 140 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο για το οργανωμένο έγκλημα

Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ένα σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία αυξανόμενη απειλή, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν SACTA 2021.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, τονίστηκε πως αποτελεί έναν οδηγό δράσης. Όπως είπε καθίσταται σαφές πως το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές: «Μια αυξανόμενη απειλή. Μια βίαιη απειλή. Δολοφονίες, πυροβολισμοί, βομβαρδισμοί, οπλοστάσια, απαγωγές, βασανιστήρια και εκφοβισμοί».

«Οι εγκληματίες πυροβολούν και σκοτώνουν αθώα θύματα. Δολοφονούν δημοσιογράφους και δικηγόρους, σε άμεσες επιθέσεις κατά των δημοκρατιών αξιών. Τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη βία στην Ευρώπη για να επιτύχουν τους στόχους τους. Και αυτός ο στόχος είναι με μία λέξη: χρήματα», επεσήμανε η κ. Γιόχανσον.

Σύμφωνα με την ίδια «σε ένα χρόνο, οι εγκληματικές οργανώσεις κέρδισαν σχεδόν 140 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ. Περισσότερο από το ΑΕΠ ορισμένων από τα κράτη-μέλη μας. Χρήματα που οι εγκληματίες χρησιμοποιούν για να πληρώσουν για μεσάζοντες, δωροδοκίες κ.λπ., αλλά και χρήματα που χρειαζόμαστε για νοσοκομεία, εμβόλια και επάνοδο».

Η κ. Γιόχανσον επεσήμανε πως το οργανωμένο έγκλημα είναι μια ευέλικτη απειλή, καθώς οι «εγκέφαλοι» προσαρμόζονται στην πανδημία με μεγάλη ευκολία. «Εξαπατώντας ανθρώπους και διοχετεύοντας στην αγορά fake θεραπείες».

«Οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την τεχνολογία, διαπράττουν αδικήματα στο σκοτεινό διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος προανήγγειλε την παρουσίαση στρατηγικής για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. «Στο επίκεντρο της στρατηγικής θα βρίσκεται η συνεργασία για την επιβολή του νόμου. Οι εγκληματίες αγνοούν τα εθνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μπορούμε να τους καταπολεμήσουμε μόνο εάν συνεργαστούμε στενά εντός της Ευρώπης και αξιοποιώντας τις επιτυχίες μας».

Πρώτον θα πρέπει να ενισχυθεί η Europol και να ενεργοποιηθεί μία ευρωπαϊκή πολυτομεακή πλατφόρμα κατά των εγκληματικών απειλών, σύμφωνα με την κ. Γιόχανσον.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη τα κράτη-μέλη πραγματοποιούν 200 κοινές επιχειρησιακές δράσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος κάθε χρόνο. Πολύ επιτυχημένες επιχειρήσεις, που οδήγησαν σε πολλές συλλήψεις, ενισχύοντας τη συνεργασία σε όλους τους τομείς.

«Πρέπει να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών. Θα παρουσιάσω νέες προτάσεις και θα εξετάσω τις δυνατότητες διεξαγωγής ελέγχων για προσωπικά στοιχεία των υπόπτων», ανέφερε.

Όπως σημείωσε η ίδια, «πρέπει να γίνεται εντοπισμός εγκληματιών σε πρώιμο στάδιο. «Φυσικά – φροντίζοντας να σεβόμαστε πάντα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Επιπλέον, η κ. Γιόχανσον έκανε λόγο πως θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο μεταναστών. «Οι παράνομοι διακινητές κακοποιούν τα όνειρα των απελπισμένων ανθρώπων για μία καλύτερη ζωή. Σύντομα, θα παρουσιάσω ένα νέο σχέδιο δράσης της ΕΕ».

«Θα καταπολεμήσουμε και τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», πρόσθεσε.