ΗΠΑ: Διαδηλώσεις μετά τη νέα δολοφονία μαύρου

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις μετά τη νέα δολοφονία μαύρου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ. Ακόμη ένα περιστατικό δολοφονίας μαύρου από την αστυνομία στη Μινεάπολη προξένησε αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με τη μητέρα του νεκρού 20χρονου να δηλώνει ότι μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο όταν τον σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από το δικαστικό μέγαρο της πόλης, όπου συνεχίζεται για 12η ημέρα η δίκη του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, που σκότωσε πέρυσι τον μαύρο Τζορτζ Φλόιντ καθώς γονάτιζε επί 9 λεπτά πάνω στον λαιμό του. 

Το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα τους συγκεντρωμένους, που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του 20χρονου Ντάντε Ράιτ, εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα. Το περιστατικό, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, έχει ως εξής: ο 20χρονος πατέρας ενός μωρού συνταξίδευε με την κοπέλα του, με το αυτοκίνητο που του είχε δώσει πρόσφατα η μητέρα του.

Τα χαρτιά της ασφάλισης δεν υπήρχαν μέσα στο αυτοκίνητο και η γυναίκα είπε στον γιο της να περάσει το τηλέφωνο στους αστυνομικούς για να τους εξηγήσει. Αντ’ αυτού, άκουσε μια διαταγή να κλείσει το τηλέφωνο και η σύνδεση διακόπηκε. Οταν ξαναπήρε, το σήκωσε η κοπέλα που είπε ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον Ντάντε. Η ίδια ήταν ελαφρώς τραυματισμένη, καθώς ο 20χρονος έβαλε μπρος το αυτοκίνητο και προσπάθησε να φύγει όταν δέχθηκε τις σφαίρες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εναντίον του 20χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, χωρίς να είναι σαφές πότε έγινε η εξακρίβωση. Το περιστατικό έρχεται ως επιβεβαίωση των χειρότερων φόβων της κοινωνίας της Μινεάπολης, που θεωρεί ότι, παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει η δίκη του δολοφόνου του Τζορτζ Φλόιντ, οι ρατσιστικές συμπεριφορές της αστυνόμευσης δεν αλλάζουν.

«Ζητάμε από τους διαδηλωτές να συνεχίσουν να είναι ειρηνικοί και ζητάμε να μην αντιμετωπιστούν ειρηνικοί διαδηλωτές με βίαιο τρόπο», δήλωσε ο Μάικ Ελιοτ, δήμαρχος του Μπρούκλιν Σέντερ, του προαστίου στο οποίο συνέβη το περιστατικό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή