ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ευκαιρία συμφιλίωσης στα ανάκτορα

Βρετανία: Ευκαιρία συμφιλίωσης στα ανάκτορα

«Eνας εκπληκτικός άνθρωπος από μία εκπληκτική γενιά». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ τον αγαπημένο του παππού, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 99 ετών. «Θα μου λείψει ο παππούς μου, αλλά γνωρίζω ότι θα ήθελε να συνεχίσουμε», τόνισε ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη που τον είχε ως παράδειγμα και καθοδηγητή. «Η ζωή του καθορίστηκε από την έννοια του καθήκοντος, προς το έθνος, την Κοινοπολιτεία, τη σύζυγο και την οικογένειά του», ανέφερε ο Ουίλιαμ, προσθέτοντας ότι είναι ευγνώμων που τον γνώρισε η σύζυγός του, Κέιτ, ενώ αναφέρθηκε στις υπέροχες αναμνήσεις που έχουν τα δικά του παιδιά από τον προπαππού τους. Την Κυριακή επέστρεψε στη Βρετανία ο πρίγκιπας Χάρι προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ το Σάββατο, με παρουσία μόλις 30 ατόμων, λόγω των περιορισμών για την COVID-19. Αυτή τη φορά δεν συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μέγκαν, καθώς διανύει τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της, και παρέμεινε στην Καλιφόρνια, κατόπιν των συστάσεων των ιατρών της. Ο Χάρι δήλωσε ότι ο παππούς του ήταν άνθρωπος του καθήκοντος και της τιμής, αλλά «για εμένα ήταν ο παππούς μου, ο μάγος του μπάρμπεκιου, του χαζολογήματος και του πνεύματος». 

Ο δούκας του Σάσεξ, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέλυσε στα ανάκτορα του Κένσιγκτον, όπου θα παραμείνει σε καραντίνα επί δέκα ημέρες. Θα μπορέσει να διακόψει την απομόνωση μόνο για να παραστεί στην κηδεία. Μπορεί, όμως, να τη συντομεύσει κατά πέντε ημέρες εφόσον έχει αρνητικό τεστ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο δούκας του Σάσεξ θα συναντηθεί με την οικογένειά του μετά τη συνέντευξη που παραχώρησαν με τη γυναίκα του στην Οπρα Γουίνφρεϊ, πριν από ένα μήνα. 

Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Μέιτζορ, επισήμανε ότι η απώλεια του Φιλίππου συνιστά μία θαυμάσια ευκαιρία για να γεφυρωθούν τα ρήγματα μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας. Σύμφωνα με τον Γουέσλι Κερ, τον δημοσιογράφο που καλύπτει τα θέματα της βασιλικής οικογένειας για το BBC, είναι βέβαιο ότι Χάρι θα γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες από τα μέλη της οικογένειάς του, τη γιαγιά του, τον πατέρα του, τον αδελφό του και τα ξαδέλφια του, που σίγουρα είναι ενθουσιασμένοι που θα τον ξαναδούν. Προφανώς, η δύσκολη χρονική στιγμή, εκτιμά ο Κερ, είναι η πιο κατάλληλη για να επουλωθούν οι συναισθηματικές πληγές που άνοιξαν από τις εξομολογήσεις του Χάρι και της Μέγκαν και τις κατηγορίες περί ρατσισμού που εξαπέλυσαν.