Νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού

Νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με αργούς ρυθμούς επιστρέφει κάποια μορφή πανδημικής κανονικότητας στην Ευρώπη. Στην Αγγλία επαναλειτούργησαν χθες, έπειτα από καιρό, παμπ και εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους, λιανεμπόριο, κουρεία και κομμωτήρια, γυμναστήρια, εσωτερικά κολυμβητήρια, βιβλιοθήκες και ζωολογικοί κήποι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TheFork, οι κρατήσεις σε εστιατόρια εκτοξεύθηκαν κατά 88%. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πολίτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ταυτόχρονα, πολλά κράτη επιταχύνουν τις εμβολιαστικές τους εκστρατείες. Η Γερμανία, που έχει ήδη εμβολιάσει με την πρώτη δόση το 15% των πολιτών, πρόκειται να ενισχύσει την προσπάθεια ώστε, όπως πρόσφατα τόνισε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, να χορηγεί 3,5 εκατ. εμβολιαστικές δόσεις την εβδομάδα από τις αρχές Μαΐου. Την περασμένη Πέμπτη, εμβολιάστηκαν 720.000 Γερμανοί, αριθμός-ρεκόρ που κατέστη δυνατός χάρη στη συστράτευση των ιδιωτών ιατρών. Ημέρα ρεκόρ για τους εμβολιασμούς η Παρασκευή και για τη Γαλλία, όπου σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν, εμβολιάστηκαν 510.000 πολίτες μετά την έναρξη λειτουργίας του πρώτου από τα 40 εμβολιαστικά κέντρα-μαμούθ σε όλη τη χώρα. Η χθεσινή ημέρα υπήρξε ορόσημο και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Δανίας όπου επιχειρήθηκε ο εμβολιασμός 100.000 ανθρώπων σε 24 ώρες. Στόχος της δανέζικης κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι την 25η Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκληρωτική επανεκκίνηση της τουριστικής της βιομηχανίας από τις 2 Ιουνίου, όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Μάσιμο Γκαραβάλια, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει κανονικά και η εστίαση. 

Εξαιρετικά τα νέα από το επιστημονικό πεδίο. Μελέτη που ανακοινώθηκε χθες έδειξε ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα που παρασκευάζει η Regeneron (REGEN-COV) αποτρέπει τη μετάδοση του κορωνοϊού ακόμα και σε άτομα που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με κάποιο ενεργό κρούσμα. Εφόσον το σκεύασμα λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα αποτελέσει μία σημαντική ασπίδα προστασίας για όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν αντιδρούν στον εμβολιασμό εξαιτίας λήψης φαρμάκων όπως τα ανοσοκατασταλτικά. Επίσης έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι ένα εισπνεόμενο φάρμακο κατά του άσθματος, η βουδεσονίδη, μπορεί να επισπεύσει την ανάρρωση ασθενών με COVID-19 που παραμένουν στο σπίτι κατά τρεις ημέρες. 

Τέλος, ο επικεφαλής του κινεζικού κέντρου ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης, δρ Γκάο Φου, παραδέχθηκε ότι τα κινεζικά εμβόλια δεν έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και για αυτό οι υγειονομικοί φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάμειξής τους ώστε να ενισχυθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή