Στέλνουν πρόσφυγες πίσω στη Δαμασκό οι Δανοί

Στέλνουν πρόσφυγες πίσω στη Δαμασκό οι Δανοί

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Από το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η Δανία κατέταξε τη Δαμασκό στους ασφαλείς προορισμούς, εκατοντάδες Σύροι που ζουν στη σκανδιναβική χώρα υπό καθεστώς προστασίας είδαν τις άδειες παραμονής τους να λήγουν και να μην ανανεώνονται. Μεταξύ αυτών η 20χρονη Αγια Αμπο Ντάχερ, η περίπτωση της οποίας έχει πυροδοτήσει μεγάλο κύμα αλληλεγγύης.

«Παρότι ο συριακός εμφύλιος ούτε έχει τελειώσει ούτε έχει ξεχαστεί, οι Αρχές της Δανίας θεωρούν ότι οι συνθήκες στη Δαμασκό είναι τόσο καλές που μπορούν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες», είπε στην Deutsche Welle η γενική γραμματέας του Δανικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σαρλότ Σλέντε. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πόλεμος δεν σημαίνει ότι η πόλη είναι ασφαλής για τους πρόσφυγες, αφού ο κίνδυνος διώξεων και επιθέσεων εναντίον τους παραμένει».

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος, οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί της Αμπο Ντάχερ έφυγαν από τη Συρία προκειμένου να μην καταταγούν στον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η ίδια και οι γονείς της υπέστησαν αντίποινα γι’ αυτό και, ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησαν τους γιους. Στα δύο αγόρια οι δανικές αρχές έχουν αναγνωρίσει υψηλότερο βαθμό προστασίας απ’ ό,τι στην υπόλοιπη οικογένεια, από την οποία τώρα ζητείται να επιστρέψει. Στην πράξη, αφού η Κοπεγχάγη δεν έχει συμφωνία επανεισδοχής με τη Συρία, όσοι τελούν υπό απέλαση απλώς κλείνονται σε στρατόπεδα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.  

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν εφαρμόζει αριστερή πολιτική σε κοινωνικά ζητήματα αλλά δεξιά πολιτική στο μεταναστευτικό, με δεδηλωμένο στόχο να αποτρέπει την άφιξη προσφύγων στη χώρα. Η Αμπο Ντάχερ, που μιλάει άπταιστα δανικά και σχεδιάζει να σπουδάσει οδοντιατρική, προσέφυγε εναντίον της απόφασης για την απέλασή της, αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή