Οι Τούρκοι στρέφονται στα κρυπτονομίσματα

Οι Τούρκοι στρέφονται στα κρυπτονομίσματα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ακμή διέρχονται στην Τουρκία τα κρυπτονομίσματα, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι θα επωφεληθούν από την πρόσφατη άνοδο της αξίας του bitcoin και θα προστατευθούν έτσι από τον πληθωρισμό. Η τουρκική λίρα υπέστη δραματική υποχώρηση τον περασμένο μήνα, μετά την αιφνιδιαστική απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νασί Αγκμπάλ από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πληθωρισμός έφθασε τον Μάρτιο στο 16,13%, υψηλότερα από τον στόχο του 5% που έχει θέσει η κυβέρνηση, ενώ η ανεργία παραμένει στο 12,2%.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Chainanalysis, ο όγκος συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα μεταξύ Φεβρουαρίου και 24ης Μαρτίου ξεπέρασε τα 218 δισ. λίρες (22,3 δισ. ευρώ), σε σχέση με 7 δισ. λίρες την ίδια περίοδο πέρυσι. Η άνοδος του bitcoin σε επίπεδα-ρεκόρ (62.000 δολάρια χθες) έχει προκαλέσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, παρά τη γνωστή και επικίνδυνη αστάθεια του κρυπτονομίσματος. Αυτό δεν μοιάζει να πτοεί, όμως, τους Τούρκους επενδυτές. «Οι Τούρκοι προτιμούσαν τις σταθερές και ασφαλείς επενδύσεις, εξαιτίας της ιστορίας υψηλού πληθωρισμού στη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που γενιές Τούρκων επέλεγαν να επενδύουν σε χρυσό, ακίνητα και δολάρια. Τα πράγματα έχουν, όμως, αλλάξει», λέει ο Οζγκούρ Γκιουνερί, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού κρυπτονομίσματος BtcTurk.

Το τουρκικό ενδιαφέρον για τα άυλα ηλεκτρονικά νομίσματα βαίνει ενισχυόμενο τα τελευταία χρόνια, με τα κρυπτονομίσματα να θεωρούνται ασφαλή απέναντι στις πληθωριστικές τάσεις. Μέχρι στιγμής, η Αγκυρα δεν έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ρύθμισης ή φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων, που έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των νέων Τούρκων επενδυτών στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να επενδύσουν τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος που «κρύβουν κάτω από τα στρώματα», για να ενισχύσουν την εσωτερική χρηματαγορά. Τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας έχουν πλήξει σοβαρά τη δημοτικότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Προόδου, απειλώντας την πολιτική επιβίωση του Τούρκου προέδρου.

Στη μικρή επιχείρηση cashpoint κρυπτονομισμάτων Sirius Coin κοντά στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, ο 35χρονος Μεχμέτ λέει ότι οι δουλειές είναι ανθηρές, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να εγκαινιάσει δική του ιστοσελίδα κρυπτονομίσματος μέχρι τα τέλη του χρόνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή