Μορατόριουμ για Nord Stream 2 βλέπει το Βερολίνο

Μορατόριουμ για Nord Stream 2 βλέπει το Βερολίνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ανοικτή για ένα μορατόριουμ με τις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι στο επίμαχο θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Οστιν. «Μπορεί να θέσει κανείς το ερώτημα του μορατόριουμ στον εαυτό του», είπε η Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός αναφερόμενη στην κατασκευή του αγωγού που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση που ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ολοκληρωθεί, η Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ «του συντονισμού (HΠΑ – Γερμανίας) για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Θα πρέπει να εξαρτηθεί επίσης (…) και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», όπως είπε.  

Στο μεταξύ, την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γερμανία ανακοίνωσε χθες ο Οστιν. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα θα ενισχυθούν με 500 ακόμα στρατιώτες. Πρόκειται για μία κίνηση που θέτει οριστικό τέλος στις μεγάλες περικοπές του αμερικανικού στρατεύματος στη Γερμανία, τις οποίες είχε εξαγγείλει ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Η προγραμματισμένη ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στη Γερμανία και σε ολόκληρη τη νατοϊκή συμμαχία» δήλωσε σε μία απόλυτη μεταστροφή από τις θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, που διαρκώς εξέφραζε παράπονα, χαρακτηρίζοντας το Βερολίνο αδύναμο εταίρο στην άμυνα και την ασφάλεια. Η χθεσινή εξαγγελία έγινε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Λόιντ Οστιν με τη Γερμανίδα ομόλογό του στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του στην Ευρώπη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

Οι δύο υπουργοί Αμυνας, επίσης, συζήτησαν την επικείμενη απόφαση του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την πιθανή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μέχρι την 1η Μαΐου, προθεσμία στην οποία είχε δεσμευθεί ο Τραμπ κατά τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των Ταλιμπάν. Aργά το βράδυ ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν στις 11 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Σε κοινή συνέντευξη των δύο υπουργών Αμυνας, ο Οστιν επισήμανε ότι οι 500 Αμερικανοί στρατιώτες που θα έρθουν στη Γερμανία, πιθανώς το φθινόπωρο, θα εγκατασταθούν μονίμως στην περιοχή του Βιζμπάντεν, στο κρατίδιο της Εσσης. «Οι δυνάμεις αυτές θα έχουν αποτρεπτικό ρόλο και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα. Η παρουσία τους θα αυξήσει τη δυνατότητα πρόληψης των συρράξεων και εφόσον είναι αναγκαίο, πολεμικής εμπλοκής και τελικής νίκης. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι δυνατότητες κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου στην Ευρώπη και θα βελτιωθεί η ικανότητα τάχιστης συγκέντρωσης αξιόμαχου στρατεύματος ώστε να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας», κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. 

Πριν από ένα χρόνο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε διατάξει την απόσυρση 12.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία ως «αντίποινα» για την άρνηση του Βερολίνου να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες. Με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του, ο Οστιν «πάγωσε» την εντολή, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις για το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή