Το διακύβευμα της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν

Το διακύβευμα της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τον Σεπτέμβριο συνιστά σημαντική καμπή ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου στην ασιατική χώρα και χιλιάδες απώλειες ζωών. Αποτελεί μάλιστα και σημάδι της επερχόμενης αλλαγής στις αμερικανικές προτεραιότητες και τοποθετήσεις στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανέφεραν την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τους εναπομείναντες 2.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν να αρχίσουν να αποσύρονται από την 1η Μαΐου, ώστε να έχουν φύγει όλοι έως την 20ή επέτειο των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 – που οδήγησαν στην αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι κατά τη γνώμη του προέδρου, οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει το 2001, και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 2021 – κι όχι του 2001 – η κυβέρνηση πρέπει να στρέψει την προσοχή της αλλού. Αυτό περιλαμβάνει τον ανταγωνισμό με την Κίνα, την πανδημία του κορωνοϊού και την πιο διευρυμένη τρομοκρατική απειλή σε πολλές χώρες και σε νέους τομείς, όπως ο κυβερνοχώρος.

Διαβάστε ακόμη:

Ωστόσο η απόφαση απόσυρσης των Αμερικανών από τη χώρα ενέχει τους κινδύνους της, και οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι εάν υπερτερούν τα κέρδη από την κίνηση αυτή ή οι πιθανές αρνητικές συνέπειες στην περιοχή από μια αμερικανική έξοδο.

Ο Έλιοτ Κοέν, επικεφαλής της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, θεωρεί ότι η αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν μπορεί να συνιστά προοίμιο μιας πιο έντονης παρουσίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή και αναθεώρησης κάποιων συμμαχιών, ιδίως με το Πακιστάν και την Ινδία. Νέες εστίες προσοχής της Ουάσιγκτον μπορεί να αποτελούν πλέον η Ουκρανία και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, λέει ο κ. Κοέν.

Άλλοι θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν ήταν ήδη ελάχιστη. Κατά τον Στίβεν Μπιντλ, σύμβουλο αμυντικής πολιτικής στο αμερικανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, η παραμονή στρατιωτών στο Αφγανιστάν δε θα υπονόμευε επ’ ουδενί τυχόν ανάγκη απάντησης στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στην Ουκρανία ή στην επίλυση θεμάτων με την Κίνα.

Κίνδυνος για προβλήματα

Υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι η απόφαση απόσυρσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εγχώρια και διεθνή πολιτική, ιδίως εάν η αφγανική κυβέρνηση ανατραπεί και οι Ταλιμπάν δώσουν ασφαλές καταφύγιο στην Αλ Κάιντα. Παράλληλα υπάρχει η ανησυχία ότι η αμερικανική απόσυρση από το Αφγανιστάν θα έχει συνέπειες στην πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών στην ασιατική χώρα.

Εκτιμάται επίσης ότι μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν θα είναι πολύ δυσκολότερο να επιτευχθεί χωρίς την παρουσία αμερικανικών δυνάμεων.

Πιο ενδιαφέρουσα είναι άλλη διάσταση που δίνει ο κ. Κοέν λέγοντας ότι «κανείς δεν αφήνει το Αφγανιστάν στην τύχη του. Θα δείτε και τους Πακιστανούς, και τους Ρώσους, και τους Κινέζους και τις χώρες της κεντρικής Ασίας με το Ιράν να συνεχίσουν να παίζουν ρόλο εκεί. Δεν πρόκειται για το τέλος των αφγανικών πολέμων, αλλά για το τέλος της ανοικτής αμερικανικής φάσης του αφγανικού πολέμου. Οι επιχειρήσεις, έστω συγκεκαλυμμένες, θα συνεχιστούν», εκτίμησε, κάνοντας λόγο και για διπλωματική υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή