ΚΙΕΒΟ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία πριν από επτά χρόνια, ο στρατός του Κιέβου πολέμησε με ελάχιστο εξοπλισμό, ενώ οι στερούμενοι επιχειρησιακής πείρας διοικητές του έπαιρναν αποφάσεις με ενίοτε καταστροφικές συνέπειες για τους άνδρες τους. Σήμερα, ο ουκρανικός στρατός είναι καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος, κυρίως χάρη στη διεθνή αμυντική βοήθεια, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico.
Καθώς, όμως, οι φόβοι για νέες εχθροπραξίες ξυπνούν και πάλι, εξαιτίας της ανάπτυξης ισχυρών ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα, αλλά και της πολεμοχαρούς ρητορικής του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή. Παρότι ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να αντισταθεί, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Ρώσους, οι εγγενείς οργανωτικές του ελλείψεις δεν προμηνύουν καλό. «Δυστυχώς, θα έχουμε πολύ περισσότερο ηρωισμό, παρά επαγγελματισμό», λέει ο Ουκρανός αμυντικός αναλυτής, Γιούρι Μπουτούζοφ.
Η Ουκρανία δαπάνησε 3,4% του ΑΕΠ της (5,2 δισ. δολάρια) στην άμυνα το 2019, από 2,2% το 2014. Η Ρωσία αφιέρωσε 3,9% του ΑΕΠ της (65 δισ. δολάρια) σε αμυντικές δαπάνες το ίδιο έτος. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ρουσλάν Χομτσάκ, προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του για το ετοιμοπόλεμο του στρατεύματος, λέγοντας ότι ο στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε σενάριο.
Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία διαθέτει 255.000 στρατιώτες και 900.000 έφεδρους. Η Ρωσία διαθέτει 1 εκατομμύριο εν ενεργεία στρατεύσιμους και πάνω από 2 εκατομμύρια έφεδρους. Παρότι η Ουκρανία κατέχει τη 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη αρμάτων μάχης, με 2.430 και 11.435 τεθωρακισμένα οχήματα, η Ρωσία κυριαρχεί κατά κράτος, με 13.000 άρματα μάχης, 27.100 τεθωρακισμένα και 4.465 αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Ρωσικές συντονισμένες επιθέσεις από αέρος εναντίον γεφυρών, σιδηροδρόμων και σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την ουκρανική οικονομία. «Οι Ρώσοι δεν χρειάζεται να καταλάβουν εδάφη για να επιτύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους», λέει ο βετεράνος και αναλυτής Ταράς Σμουτ, του ουκρανικού στρατιωτικού κέντρου.