Αντίποινα Μόσχας κατά Ουάσιγκτον με δέκα απελάσεις διπλωματών

Αντίποινα Μόσχας κατά Ουάσιγκτον με δέκα απελάσεις διπλωματών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στην απέλαση δέκα Αμερικών διπλωματών προχωρά η Μόσχα, ως αντίποινα στην αντίστοιχη κίνηση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020, ενεργειών που αποδίδονται στη Μόσχα.

Ο Λάβροφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει επίσης πιθανά «οδυνηρά» μέτρα που στοχεύουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία. Η Μόσχα θα τερματίσει επίσης τη δραστηριότητα στη Ρωσία, όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, φέρεται να συζητά αντίποινα κατά των ΗΠΑ, με αφορμή τις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Λευκός Οίκος: Ισχύει η πρόσκληση Μπάιντεν σε Πούτιν για σύνοδο κορυφής

Πάντως, ο Λευκός Οίκος επέμεινε χθες ότι η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογό του για σύνοδο κορυφής σε έδαφος τρίτης χώρα, εξακολουθεί να ισχύει.

«Η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Η ίδια προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής θα αποτελούσε ένα καλό βήμα προόδου προς την «ανάπτυξη μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών σε μια τρίτη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει.

Το Κρεμλίνο είναι πεπεισμένο για την οικονομική σταθερότητα της χώρας 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας διασφαλίζεται πλήρως, απαντώντας στο ερώτημα αν θα αντέξει τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

«Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως,η ρυθμιστική αρχή μας ενεργεί με φρόνηση, ενεργεί επιτυχώς, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του οικονομικού μας επιτελείου είναι αναγνωρισμένη διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε τον λόγο να αμφισβητήσουμε την αποτελεσματικότητά του».

Με πληροφορίες από Reuters