Σικάγο: Βίντεο δολοφονίας 13χρονου από αστυνομικό

Σικάγο: Βίντεο δολοφονίας 13χρονου από αστυνομικό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Βίντεο από την κάμερα αστυνομικού δημοσιοποίησαν χθες οι Αρχές του Σικάγου, το οποίο εμφανίζει τον αστυνομικό να πυροβολεί θανάσιμα τον 13χρονο Ανταμ Τολέντο, παρότι το παιδί είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά, σε δρόμο της πόλης, πριν από δύο εβδομάδες.

Το βίντεο, διάρκειας εννέα λεπτών, από την κάμερα στην εξάρτυση του αστυνομικού Ερικ Στίλμαν, δείχνει τον 34χρονο αστυφύλακα να βγαίνει από το περιπολικό και να κυνηγάει τον 13χρονο σε μεξικανική συνοικία του Ουέστ Σάιντ. Ο Στίλμαν ακούγεται να διατάζει το παιδί να σταματήσει και να δείξει τα χέρια του. Παρότι έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, ο Στίλμαν πυροβολεί μία φορά, σκοτώνοντας τον 13χρονο. Ο αστυνομικός ακούγεται να καλεί ασθενοφόρο, ενώ φωνάζει στο παιδί να μη χάσει τις αισθήσεις του. Η διοίκηση της αστυνομίας του Σικάγου υποστήριξε ότι ο Τολέντο κρατούσε όπλο, το οποίο φαίνεται δίπλα στο πτώμα του.

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο του Σικάγου, με διαδηλωτές να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων προτού διαλυθούν από την αστυνομία, χωρίς χρήση βίας. Η δικηγόρος της οικογένειας του Τολέντο είπε ότι το παιδί υπάκουσε στις εντολές του αστυνομικού, πετώντας το όπλο που κρατούσε. «Δεν ξέρω αν ο αστυνομικός είχε αρκετό χρόνο για να αποφασίσει. Το μόνο που ξέρω είναι ότι κάθε αστυνομικός είναι εκπαιδευμένος να μην κάνει χρήση του όπλου του εναντίον άοπλου πολίτη. Η οικογένεια ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη, τίποτα περισσότερο», δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας.

Οι αστυνομικοί καταδίωκαν τον 13χρονο και έναν 21χρονο ύποπτο, έπειτα από καταγγελία για πυροβολισμούς στην περιοχή. Ο 21χρονος συνελήφθη χωρίς να αντισταθεί. «Ομολογώ την αποτυχία μας σε ό,τι αφορά τον 13χρονο Ανταμ», είπε η Αφροαμερικανίδα δήμαρχος του Σικάγου, Λόρι Λάιτφουτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτσκερ, δήλωσε ότι το τραγικό περιστατικό πρέπει να οδηγήσει τις κρατικές υπηρεσίες σε ριζικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της παραβατικότητας ανηλίκων.

Τις πράξεις του αστυνομικού δικαιολόγησε ο πρόεδρος του σωματείου αστυνομικών του Σικάγου, Τζον Καταντσάρα, λέγοντας: «Οι κινήσεις του ήταν 100% δικαιολογημένες. Ο αστυνομικός φέρθηκε με ηρωισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή