Ρωσία: Σε νοσοκομείο κρατουμένων μεταφέρεται ο Ναβάλνι

Ρωσία: Σε νοσοκομείο κρατουμένων μεταφέρεται ο Ναβάλνι

Τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο κρατουμένων αποφάσισαν οι αρμόδιες ρωσικές αρχές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο κρατουμένων αποφάσισαν οι αρμόδιες ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας, η κατάσταση της υγείας του 44χρονου επικριτή του Κρεμλίνου, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας, είναι «ικανοποιητική», ενώ ο Ναβάλνι εξετάζεται καθημερινά από γιατρό.

Η μεταφορά του Ναβάλνι ήρθε αφότου οι γιατροί του δημοσίευσαν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο επικριτής του Κρεμλίνου κινδύνευε να πάθει καρδιακή προσβολή ή νεφρική ανεπάρκεια

Σε ανακοίνωσή τους, οι ρωσικές φυλακές ανέφεραν σήμερα ότι μια επιτροπή ιατρών αποφάσισε τη μεταφορά του Ναβάλνι στο αναρρωτήριο άλλης φυλακής, στην περιοχή Βλαντιμίρ, που «ειδικεύεται σε δυναμική παρακολούθηση ασθενών με παρόμοιο προφίλ».

Ωστόσο, οι γιατροί του Ναβάλνι καθώς και άλλοι εκπρόσωποί του δεν γνωρίζουν τι είδους φαρμακευτική αγωγή του έχει χορηγηθεί και κατά πόσο συναίνεσε ελεύθερα και ο ίδιος σε αυτήν.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι αναφέρουν ότι οι αρχές αποκρύπτουν πληροφορίες για την κατάστασή του και περιέγραψαν το αναρρωτήριο του τμήματος ΙΚ-3 της φυλακής ως «εξειδικευμένο σε περιπτώσεις βαριά νοσούντων με φυματίωση».

«Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί ως ένδειξη ότι η υγεία του Ναβάλνι έχει παρουσιάσει επιδείνωση», έγραψε ο Ιβάν Ζντάνοβ, επικεφαλής του ιδρύματος του Ναβάλνι κατά της διαφθοράς.

«Και έχει χειροτερέψει τόσο πολύ που ακόμη και σε αυτό τον θάλαμο βασανιστηρίων το παραδέχονται», τόνισε.

Οι ανώτατοι υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν ανακοινώσει πως σχεδιάζονται διαδηλώσεις υπέρ του την Τετάρτη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες σύγκρουσης μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας

Ε.Ε: Υπεύθυνες οι ρωσικές αρχές για την υγεία του Ναβάλνι

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει στον Ναβάλνι να έχει πρόσβαση σε υγειονομική φροντίδα. «Καθιστούμε τις ρωσικές αρχές υπεύθυνες για την κατάσταση της υγείας του κ. Ναβάλνι», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αναλάβετε τώρα δράση, αλλιώς το αίμα του κ. Ναβάλνι θα είναι για πάντα στα χέρια σας», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ηγείται του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο 44χρονος Ναβάλνι, εξέχων αντίπαλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου πως αρχίζει απεργία πείνας επειδή, όπως καταγγέλλει, η διεύθυνση της φυλακής αρνείται να του παράσχει επαρκή περίθαλψη για οξείς πόνους στο πόδι και την πλάτη.

Γερμανία: «Θα παρακολουθούμε στενά την υπόθεση»

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα, η Γερμανία χαιρέτισε την προγραμματισμένη μεταφορά του Ναβάλνι στο νοσοκομείο, μετά από 20 ημέρες απεργίας πείνας, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες σε περίπτωση που ο πολιτικός πεθάνει στη φυλακή.

«Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται πως ο κ. Ναβάλνι λαμβάνει επιτέλους την απαραίτητη ιατρική βοήθεια», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, στο περιθώριο διαδικτυακής σύσκεψης με τους ομολόγους του στην Ε.Ε..

«Θα παρακολουθούμε την υπόθεση στενά, για να διαπιστώσουμε αν αυτό όντως συμβαίνει», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή