ΚΟΣΜΟΣ

Σούπερ τυφώνας στον Ειρηνικό, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί τον Απρίλιο

Σούπερ τυφώνας στον Ειρηνικό, ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί τον Απρίλιο

Θυελλώδεις άνεμοι και πανύψηλα κύματα έπληξαν τις ανατολικές Φιλιππίνες τη Δευτέρα, καθώς ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί στην ιστορία, κατά τον μήνα Απρίλιο, βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Εθνικό Γραφείο Μετεωρολογίας εξέδωσε προειδοποίηση για πολύ ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, σημειώνοντας ότι «οι καταστροφικοί άνεμοι εκτείνονται ως και 110 χλμ. από το κέντρο του τυφώνα».

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκκένωσαν τις παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τοπικές υπηρεσίες αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο πυρήνας του Surigae, δεν αναμένεται να χτυπήσει τη γη. Αλλά με διάμετρο έως και 500 χλμ και ανέμους που φτάνουν τα 195 χλμ την ώρα, τμήματα των ανατολικών νησιών της Σαμάρ έχουν πλημμυρίσει, ενώ αρκετές κοινότητες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Ο πρώτος σούπερ τυφώνας του 2021 επισκιάζει την «πολυσύχναστη» περιοχή, λένε οι ειδικοί.

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι φέτος θα είναι η εποχή των τυφώνων του 2021», έγραψε ο Αμερικανός μετεωρολόγος Jeff Masters σε μια δημοσίευση στον ιστότοπο του Yale Climate Connections, ο οποίος αναφέρει καθημερινά τις κλιματικές συνθήκες.

Επιστήμονες λένε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα οι καταιγίδες, που ονομάζονται τυφώνες ή κυκλώνες σε διάφορα μέρη του κόσμου, γίνονται ισχυρότερες κάθε χρόνο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το καύσιμο για αυτές τις καταιγίδες είναι ζεστοί ωκεανοί» δήλωσε η Anne-Claire Fontan, επιστημονική αξιωματούχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

Οι Φιλιππίνες καταγράφουν περίπου 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως, ενώ πέρυσι, ο ισχυρότερος τυφώνας, ο Γκόνι, έπληξε τη χώρα με ριπές έως και 310 χλμ ανά ώρα, σκοτώνοντας 25 άτομα και αναγκάζοντας σε εκκένωση από τα σπίτια τους, πάνω από 345.000 κατοίκους.

Με πληροφορίες από Reuters