Κορωνοϊός: H Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά της ανισότητας στους εμβολιασμούς

Κορωνοϊός: H Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά της ανισότητας στους εμβολιασμούς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ έδωσε τη δική της απάντηση στην «τραγωδία» της ανισότητας σε ό,τι αφορά τη διάθεση των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς δώρισε 100.000 ευρώ από το ίδρυμά της στο σχέδιο Covax για παγκόσμια προσβασιμότητα στα εμβόλια κατά της Covid-19.

Η δωρεά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θα βοηθήσει στην αγορά εμβολίων που θα προορίζονται για τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τους υγειονομικούς εργαζόμενους σε κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να διαχειριστεί την τραγωδία που αποτελεί η ανισότητα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια», δήλωσε η 18χρονη.

«Έχουμε στη διάθεσή μας τα μέσα προκειμένου να διορθώσουμε αυτή την έλλειψη ισορροπίας που υπάρχει ανά τον κόσμο στη μάχη κατά της Covid. Όπως και στην περίπτωση της κλιματικής κρίσης, πρέπει πρώτα να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

Ανέφερε μάλιστα ότι το Covax «αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί πραγματική ισότητα στο θέμα των εμβολίων αλλά και για να βγούμε από την πανδημία».

Περίπου 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε τουλάχιστον 206 περιοχές ανά τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου το 48% των δόσεων έχουν χορηγηθεί σε χώρες με υψηλό εισόδημα, που αποτελούν το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Παράλληλα, μόλις το 0,1% των εμβολίων έχει χορηγηθεί στις 29 χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Χρειάζονται δύο δισ. δολάρια

Το COVAX διασφαλίζει ότι οι 92 φτωχότερες οικονομίες που συμμετέχουν σε αυτό, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με το κόστος να καλύπτεται από δωρητές.

Από τότε που η πρώτη παρτίδα εμβολίων έφτασε στη Γκάνα στις 24 Φεβρουαρίου, το COVAX έχει διαθέσει πάνω από 39 εκατομμύρια δόσεις σε 114 περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το COVAX συν-καθοδηγείται από τον ΠΟΥ, τη συμμαχία εμβολίων Gavi και τη Συμμαχία Καινοτομιών για την Ετοιμότητα στις Επιδημίες.

Το σχέδιο στοχεύει στο να διαθέσει αρκετές δόσεις για να εμβολιαστεί έως και το 27% του πληθυσμού στις 92 φτωχότερες χώρες που συμμετέχουν μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, ξεκίνησε μια προσπάθεια για προσέλκυση δωρεών προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον 2 δισ. δολάρια, με εκπροσώπους του προγράμματος να αναφέρουν ότι χρειάζονται τα χρήματα προκαταβολικά προκειμένου να μπορούν να διασφαλίσουν εμβόλια κατά της Covid καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή