ΚΟΣΜΟΣ

Νίκος Αναστασιάδης: Έχουμε κι εμείς ηχογραφημένη τη συνομιλία με Τσαβούσογλου

Νίκος Αναστασιάδης: Έχουμε κι εμείς ηχογραφημένη τη συνομιλία με Τσαβούσογλου

Όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ηχογράφησε τα όσα λέχθησαν έτσι πράξαμε κι εμείς, ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα να βγάλει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη δημοσιότητα τη συνομιλία τους, αρκεί να είναι η πλήρης συνομιλία.

Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη αφορά διάλογο των δύο, για τον οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος της Κύπρου του πρότεινε λύση δύο κρατών. 

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και κληθείς να μιλήσει για το ενδεχόμενο συνομοσπονδίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: 

«Αυτό που με ανησυχεί είναι μέσα από την συνομοσπονδία να μην επιδιωχθεί στο τέλος η οριστική διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη και είναι κάτι που ουδέποτε η δική μας πλευρά απεδέχθη, όσα και αν λέει ο κ. Τσαβούσογλου. Δράττοντας την ευκαιρία να σας πω ότι όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς. Χαίρομαι να πω ότι ζητήθηκε και απέστειλε απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, η οποία συμπίπτει απολύτως με τη δική μας. Παρέλειψε ορισμένα που αφορούσαν τι θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι Ε/κ, πως θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό κράτος αλλά το πιο σημαντικό είναι η επισήμανση από την αρχή της συνομιλίας μας όταν του επεσήμανα ότι τα δύο κράτη είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτά είτε από την διεθνή κοινότητα είτε από την ΕΕ. Και είναι και στο δικό του κείμενο το ίδιο, το οποίο κατέχουμε και στο δικό μας κείμενο».

Κληθείς να απαντήσει αν αναμένει εκπλήξεις από την Τουρκία στη Γενεύη, ο ίδιος ανέφερε πως προσεύχεται να παρουσιαστεί με δημιουργικές προτάσεις. 

«Εγώ θα πάω με θετική πρόθεση, με αποφασιστικότητα να διαβουλευτώ με σοβαρότητα αυτό που έχουμε μπροστά μας, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η τουρκική εμμονή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που να αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες των Τ/κ και τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε αλλά και εκείνες των Ε/κ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου