Κορωνοϊός: Ήπιες οι παρεμβάσεις της γερμανικής κυβέρνησης

Κορωνοϊός: Ήπιες οι παρεμβάσεις της γερμανικής κυβέρνησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα αποκτήσει «υπερδυνάμεις» κατά της COVID-19 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς τα μέτρα που θα μπορεί να επιβάλλει για την έγκαιρη αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών λόγω πανδημίας είναι πολύ ηπιότερα από αυτά που προγραμμάτιζε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την αυτόματη επιβολή μέτρων ανάλογα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική εικόνα κάθε κρατιδίου. 

Εάν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, θα επιβάλλεται αυτομάτως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις 10 μ.μ. και τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με «click & collect». Εάν τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους υπερβούν τα 165, τα σχολεία θα λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης. Επίσης, κάθε εργοδότης έχει την υποχρέωση παροχής δύο διαγνωστικών τεστ εβδομαδιαίως στους εργαζομένους.

Την ώρα που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει εμπόδια στην ήδη βραδεία εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων της, στις ΗΠΑ έχει εμβολιασθεί ολοκληρωτικά το 32,4% των ενήλικων πολιτών, ενώ οι μισοί Αμερικανοί έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου. Χθες, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσει ο εμβολιασμός ατόμων από τα 15 έτη. Ωστόσο, ο «εθνικός λοιμωξιολόγος» των ΗΠΑ, δρ Αντονι Φάουτσι, κατήγγειλε τους «Ρεπουμπλικανούς αρνητές των εμβολίων» ότι θέτουν τροχοπέδη στην εμβολιαστική εκστρατεία και στην άρση των περιορισμών. 

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν τόνισε χθες ότι οι Βρυξέλλες πιθανώς να μην ανανεώσουν τα συμβόλαια με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, εξαιτίας των διαρκών καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων. Ο Μπρετόν εξήγησε ότι η φαρμακοβιομηχανία είχε δεσμευθεί στην παράδοση 120 εκατ. εμβολιαστικών δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά διέθεσε μόλις 30 εκατ., ενώ από τα 180 εκατ. δόσεις που έπρεπε να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, θα διαθέσει μόλις 70 εκατ. Ηδη, η Ιταλία βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες βιοτεχνολογίας προκειμένου να ξεκινήσει η παρασκευή εμβολίων mRNA στη χώρα. Η Ισπανία, την ίδια στιγμή, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μεσοδιαστήματος των δύο δόσεων εμβολίου mRNA, από τρεις σε οκτώ εβδομάδες, σε άτομα νεότερα των 80 ετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή