ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Γερμανία: Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Πράσινο φως για την εκταμίευση των πόρων ύψους 750 δισεκ. ευρώ από το έκτακτο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε το πρωί της Τετάρτης γερμανικό δικαστήριο απορρίπτοντας νομικές αιτιάσεις και το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του.

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιτρέπει πλέον με την απόφασή του στην κυβέρνηση του Βερολίνου να περάσει νόμο που θα επικυρώνει το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες απο την πανδημία του κορωνοϊού.

«Τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από τη μη έγκριση των ασφαλιστικών μέτρων και από το να κριθεί αντισυνταγματικός αργότερα ο νόμος είναι μικρότερα από τις συνέπειες της έγκρισης των μέτρων με την αιτίαση περί αντισυνταγματικότητας να κρίνεται αβάσιμη αργότερα», ανέφερε συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης: Το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ταμείο Ανάκαμψης

Η αλλαγή που πρόκειται να επικυρωθεί από το Βερολίνο αφορά στο ύψος των εθνικών εισφορών στον κοινοτικό προύπολογισμό: Προβλέπεται έκτακτη αύξηση κατά 0.6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος έως το 2058, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των έκτακτων δανείων σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα φορολογικά έσοδα που έχουν σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό.

Το δικαστήριο είχε προκαταβολικά επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα τον Μάρτιο μετά την υπογραφή εκ μέρους του Γερμανού προέδρου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά, κατόπιν έκτακτης παρέμβασης του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς και μιας οργάνωσης με την επωνυμία Συμμαχία της Βούλησης των Πολιτών.

Πηγή: Reuters