Δίκη Φλόιντ: Ποια μπορεί να είναι η ποινή του Ντέρεκ Σόβιν και πότε θα ανακοινωθεί;

Δίκη Φλόιντ: Ποια μπορεί να είναι η ποινή του Ντέρεκ Σόβιν και πότε θα ανακοινωθεί;

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βλέμματα στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, στράφηκαν στη δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον περασμένο Μάιο, στη Μινεσότα.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Φλόιντ στη Μινεάπολη, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν γονάτισε στον λαιμό του 46χρονου Αφροαμερικανού για περισσότερα από εννέα λεπτά, αγνοώντας τις εκκλήσεις του.

Ο Φλόιντ, ο οποίος επανειλημμένα είπε ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, έχασε τη ζωή του, με τον θάνατό του να ανακοινώνεται μία ώρα αργότερα.

Την Τρίτη, το σώμα των ενόρκων έκρινε ένοχο τον Σόβιν και για τις τρεις κατηγορίες με τις οποίες ήταν αντιμέτωπος: ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

Όπως αναφέρει το BBC, θα περάσουν άλλες οκτώ εβδομάδες προτού ο αρμόδιος δικαστής ανακοινώσει την ποινή του Σόβιν, εξετάζοντας τις επιλογές που υπάρχουν.

Στη Μινεσότα, η ελάχιστη ποινή είναι 12,5 χρόνια για την πιο σοβαρή κατηγορία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο, οι τρεις κατηγορίες έχουν διαφορετικές μέγιστες ποινές. Για την πιο σοβαρή κατηγορία, τη δολοφονία δεύτερου βαθμού, προβλέπεται μέγιστη ποινή 40 ετών.

Η δολοφονία τρίτου βαθμού επιφέρει μέγιστη ποινή 25 ετών, ενώ η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού επιφέρει μέγιστη ποινή 10 ετών ή πρόστιμο 20.000 δολαρίων.

Οι εισαγγελείς ζητούν υψηλότερη από την ελάχιστη ποινή, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η σύλληψη και η δολοφονία πραγματοποιήθηκε μπροστά σε ένα παιδί εννέα ετών.

Δεν είναι σαφές εάν ο δικαστής είναι πιθανό να επιβάλει ταυτόχρονες ή διαδοχικές ποινές για κάθε κατηγορία, αν δηλαδή οι ποινές θα συμψηφιστούν ή η έκτισή τους θα γίνει διαδοχικά. Στην πρώτη περίπτωση, η ελάχιστη ποινή θα ανερχόταν σε τουλάχιστον 12,5 χρόνια, ενώ στη δεύτερη ο Σόβιν θα μπορούσε να παραμείνει στη φυλακή έως και 75 χρόνια, αν και σύμφωνα με το AP, συνήθως χορηγείται απαλλαγή στα δύο τρίτα της ποινής.

Πού βρίσκεται τώρα ο Σόβιν

Από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος, ο Σόβιν κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Μινεσότα.

Οι συνήγοροι του Σόβιν δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την απόφαση, αλλά αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Τι γίνεται με τους άλλους αξιωματικούς;

Τρεις άλλοι αξιωματικοί συμμετείχαν στη σύλληψη του Τζορτζ Φλόιντ. Οι τρεις κατηγορούνται για συνέργεια σε δολοφονία δεύτερου βαθμού και συνέργεια σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν απολυθεί, είναι ελεύθεροι επί του παρόντος με εγγύηση. Η δίκη τους έχει προγραμματιστεί για τις 23 Αυγούστου. Εάν κριθούν ένοχοι, θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή για έως και 40 χρόνια.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή