Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να εντάξει το Τσέρνομπιλ στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO επιχειρεί η Ουκρανία σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο εγχείρημα. Ετσι, με αφορμή και τη συμπλήρωση σε λίγες ημέρες 35 ετών από την τραγωδία, το Reuters δημοσιοποίησε μία σειρά εντυπωσιακών φωτογραφιών.

Ένας αραχνιασμένος πυρηνικός σταθμός, περικυκλωμένος από μία τεράστια χωματερή, ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια δεν είναι ό,τι ακριβώς φαντάζεται κανείς για ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-1

Ομως αυτό ακριβώς έχει κατά νου η Ουκρανία. 

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-2

Με την ελπίδα μάλιστα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε περισσότερους τουρίστες και κεφάλαια, το Κίεβο έχει ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στο ανάλογο αίτημα προς το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για τη χορήγηση καθεστώτος προστασίας. 

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-3

Στις 26 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην παγκόσμια ιστορία που οδήγησε στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από τις μολυσμένες περιοχές και μόλυνε με ραδιενεργό νέφος μεγάλες εκτάσεις στην Ευρώπη.  

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-4

Τριάντα ένας εργάτες του εργοστασίου καθώς και πυροσβέστες πέθαναν σχεδόν άμεσα. 

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-5

Χιλιάδες, αργότερα, υπέκυψαν σε ασθένειες που προκάλεσε η ραδιενέργεια, αν και ο συνολικός αριθμός των νεκρών και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία παραμένουν γεγονός έντονης διαμάχης. 

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-6

«Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση του Τσέρνομπιλ στη λίστα παγκοσμίου κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να καταστεί το μέρος αυτό ένας μοναδικός προορισμός για όλη την ανθρωπότητα», δηλώνει ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Αλεξάντρ Τκατσένκο προσθέτοντας: 

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-7

«Η σημασία της ζώνης του Τσέρνομπιλ βρίσκεται πέραν των συνόρων της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα μνήμης, αλλά είναι και θέμα ιστορίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-8
Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-9

Όλα τα κτίρια του Πρίπιγιατ, της πόλης φάντασμα όπου κάποτε κατοικούσαν 50.000  άνθρωποι, εργαζόμενοι κυρίως για το εργοστάσιο, χρειάζονται επισκευές.

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-10

Οι Ουκρανοί πιστεύουν σε κάθε περίπτωση ότι το Τσέρνομπιλ, δημοφιλής προορισμός πριν από την έκρηξη της πανδημίας, θα αρχίσει ξανά να προσελκύει τουρίστες.

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-11
Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-12
Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-13

Αλλωστε, το 2019, η σειρά «Chernobyl» του HBO προκάλεσε έκρηξη ενδιαφέροντος  με περίπου 120.000  ανθρώπους να επισκέπτονται την περιοχή του εργοστασίου κοντά στο Πρίπιγιατ.

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-14
Φωτ. REUTERS/ GlebGaranich

Το Τσέρνομπιλ 35 χρόνια μετά την τραγωδία-15
Φωτ. REUTERS/ GlebGaranich

Φωτογραφίες: REUTERS/ GlebGaranich

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT