ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη πτήση για το «Ingenuity» στον Άρη – Πιο ψηλά και πιο μακριά

Δεύτερη πτήση για το «Ingenuity» στον Άρη – Πιο ψηλά και πιο μακριά

Το Ingenuity, το μικρό ελικόπτερο της NASA, πραγματοποίησε μία δεύτερη – ιστορική πτήση στον Άρη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η πτήση αυτή ήταν πιο ριψοκίνδυνη, αφού το ελικόπτερο πήγε πιο ψηλά και για περισσότερο χρόνο: η συνολική της διάρκεια ήταν 51,9 δευτερόλεπτα, ενώ τη Δευτέρα παρέμεινε στον αέρα μόνο για 39,1 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε ακόμη: Το ρόβερ Perseverance παρήγαγε για πρώτη φορά οξυγόνο στον Άρη

Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.33 (ώρα Ελλάδας) και έφτασε σε ύψος τα πέντε μέτρα (από τρία στην πρώτη πτήση). Για πρώτη φορά μάλιστα έκανε και μια πλευρική κίνηση, πετυχαίνοντας έτσι δύο από τους φιλόδοξους στόχους της NASA.

«Μοιάζει απλό, όμως υπάρχουν τόσοι άγνωστοι παράγοντες στο πώς θα πετάξουμε ένα ελικόπτερο στον Άρη. Για αυτό είμαστε εκεί, για να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», εξήγησε ο Χάβαρντ Γκριπ, ένας από τους χειριστές του.

Τα δεδομένα που περισυνελέγησαν φαίνεται να δείχνουν ότι η δεύτερη πτήση «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», είπε ο Μπομπ Μπάλαραμ, ο επικεφαλής μηχανικός του προγράμματος αυτού. «Έχουμε στο ενεργητικό μας δύο πτήσεις στον Άρη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα να μάθουμε αυτόν τον μήνα με το Ingenuity», πρόσθεσε.

Η NASA σχεδιάζει και άλλες πτήσεις με το μικρό ελικόπτερο, όμως η διάρκεια ζωής του Ingenuity θα καθοριστεί από τον τρόπο που θα προσεδαφίζεται κάθε φορά», εξήγησε η Μίμι Αούνγκ, η επικεφαλής του προγράμματος, τονίζοντας ότι η υπηρεσία θέλει να ωθήσει το ελικόπτερο «μέχρι τα όριά του».

Σημειώνεται πως μετά την επιτυχία της Δευτέρας, η NASA ονόμασε το «αεροδρόμιο» του Αρη «Wright Brothers Field» προς τιμήν των αδελφών Ράιτ. Η ομάδα του «Ingenuity» έχει διορία έως τις αρχές Μαΐου για να ολοκληρώσει τις δοκιμαστικές πτήσεις της, καθώς το αεροσκάφος πρέπει να συνεχίσει την κύρια αποστολή του, που αφορά τη συλλογή δειγμάτων, με στόχο να διερευνηθεί η ύπαρξη προηγούμενης ζωής στον Αρη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP