ΚΟΣΜΟΣ

Νέα οδηγία FDA για τις μάσκες N95: Να μην επαναχρησιμοποιούνται

Νέα οδηγία FDA για τις μάσκες N95: Να μην επαναχρησιμοποιούνται

Το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της συνθήκης «έκτακτης ανάγκης» που επέτρεπε στα νοσοκομεία να επαναχρησιμοποιήσουν τις ιατρικές μάσκες N95, έκανε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Την ώρα που χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προχωπικό έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας και άλλοι τόσοι μολύνθηκαν ενώ φρόντιζαν ασθενείς χωρίς επαρκή προστασία, οι ΗΠΑ είχαν αναγκαστεί να εκδώσουν οδηγίες για απολύμανση και επαναχρησιμοποίηση των εν λόγω μασκών. Μάλιστα, είχε καταγραφεί και τεράστια έλλειψη των N95, η οποίες είναι συνήθως σχεδιασμένες να πετιούνται μετά από κάθε χρήση.

Τώρα οι κατασκευαστές στις ΗΠΑ λένε ότι έχουν τεράστια πλεονάσματα και η κυβέρνηση επισημαίνει στα νοσοκομεία και στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πως πρέπει να επιστρέψουν στη χρήση μίας μάσκας ανά ασθενή.

«Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει τη αλλαγή των κανόνων του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Οργανισμός που εξέδωσε νέες οδηγίες.

Η επιστολή δεν είναι προς το παρόν τελεσίδικη, με τα νοσοκομεία να μπορούν ακόμη, νόμιμα, να αποστειρώνουν και να επαναχρησιμοποιούν τις Ν95. Ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες, ο FDA θα εκδώσει ενημερωμένες οδηγίες και θα απαιτήσει από τα νοσοκομεία να επανέλθουν στη ορθή χρήση.

«Η απολύμανση ήταν καθαρά μια έσχατη λύση, ένα ακραίο μέτρο», δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού, ενώ η Εθνική Ένωση Νοσηλευτών, χαρακτηρίζει τη νέα καθοδήγηση ως «ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».