ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πάσχα και τουρισμός έφεραν το Πουέρτο Ρίκο στη «χειρότερη στιγμή» του

Το νησί κατέγραψε εκρηκτική αύξηση σε κρούσματα κορωνοϊού, η οποία τροφοδοτήθηκε από την επαναλειτουργία επιχειρήσεων, το Πάσχα και τον τουρισμό.

Κορωνοϊός: Πάσχα και τουρισμός έφεραν το Πουέρτο Ρίκο στη «χειρότερη στιγμή» του

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο παιδίατρος Βίκτορ Ράμος δεν είχε δει περισσότερους από δύο ασθενείς με Covid-19 να νοσηλεύονται ταυτόχρονα στο Νοσοκομείο Παιδιών και Γυναικών «Σαν Χόρχε» στο Σαν Χουάν, πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, όπου εργάζεται τα βράδια. Όταν έφυγε μετά από μία από τις βάρδιες του πριν από λίγες ημέρες, ο αριθμός των παιδιών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο είχε αυξηθεί σε 10. «Δεν το είχαμε δει ποτέ μέχρι τότε», είπε.

Μερικά παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα αφυδάτωσης αφού ο κορωνοϊός προκάλεσε υψηλό πυρετό, είπε ο Δρ Ράμος, ενώ άλλα παρουσίασαν το φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει ορισμένους ανηλίκους με Covid-19. Ένα από τα παιδιά που νοσηλεύτηκαν με σοβαρά συμπτώματα ήταν μόλις τριών μηνών, είπε.

Το Πουέρτο Ρίκο βίωσε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, με εκρηκτική αύξηση στα κρούσματα που ξεπέρασαν τα ρεκόρ του Δεκεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα οι αριθμοί σταμάτησαν να αυξάνονται, δίνοντας στην περιοχή μια πρώτη ανάσα μετά το ξέσπασμα που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με ειδικούς που επικαλούνται οι New York Times, πίσω από την άνοδο στα κρούσματα βρίσκεται μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, που πιθανότατα έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό, στη στιγμή που οι άνθρωποι οι οποίοι κουράστηκαν να μένουν στο σπίτι επέστρεψαν στην εργασία τους και στις αγορές, ξεκινώντας παράλληλα να τρώνε σε εσωτερικούς χώρους. Οι τουρίστες έφτασαν στη χώρα με την έλευση της άνοιξης, ενώ παράλληλα οι άνθρωποι διοργάνωσαν συνεστιάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα, μια εποχή κατά την οποία πολλοί δεν δουλεύουν.

«Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς γύρω στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – άνοιξε πλήρως την οικονομία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιγιάλμπα, Λουίς Χαβιέρ Ερνάντες Ορτίς. «Αυτό έδωσε στον ιό ευκαιρίες να εξαπλωθεί που δεν είχε πριν από ένα χρόνο. Τώρα ο ιός έχει την ευκαιρία να εξαπλωθεί παντού» πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ, ήταν συγκλονιστικά. Στις αρχές Απριλίου, το νησί κατέγραφε περίπου 800 κρούσματα την ημέρα, από περίπου 200 το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με βάση δεδομένων των New York Times. Την εβδομάδα μέχρι τις 13 Απριλίου, εντοπίστηκαν περισσότερες από 7.100 περιπτώσεις, αριθμός-ρεκόρ για το νησί. Σε μια περίοδο δύο εβδομάδων αυτόν τον μήνα, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 151%. Στο αποκορύφωμά του, το ποσοστό θετικότητας έφτασε περίπου το 14%, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Πουέρτο Ρίκο.

Ως απάντηση, επιστήμονες και γιατροί όπως ο Δρ Ράμος, ο οποίος είναι πρόεδρος του Κολεγίου Ιατρών και Χειρουργών του Πουέρτο Ρίκο, παρακάλεσαν το κοινό να ακολουθήσει κανόνες όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ προέτρεψαν τους εκλεγμένους αξιωματούχους να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να έχουν κενές κλίνες, είπε ο Δρ Ράμος, αλλά οι γιατροί και οι νοσοκόμες βρίσκονται στα όριά τους. Εδώ και χρόνια, το Πουέρτο Ρίκο έχει χάσει πολλούς επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε αμερικανικές πολιτείες όπου αμείβονται καλύτερα. «Όλοι είναι εξαντλημένοι», είπε ο Δρ Ράμος.

Αυτό το μήνα, οι τοπικές αρχές διέκοψαν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία στα σχολεία λόγω της αύξησης κρουσμάτων. Αξιωματούχοι ζήτησαν την υιοθέτηση μιας νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορία από τις 10 μ.μ. και τη μείωση της χωρητικότητας στους εσωτερικούς χώρους σε εστιατόρια και επιχειρήσεις στο 30% (από 50%). Ορισμένοι δήμαρχοι έχουν υιοθετήσει πρόσθετους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο παραλιών. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους σε ολόκληρο το νησί.

Από τις 28 Απριλίου, οι ταξιδιώτες που δεν θα διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 κατά την άφιξή τους θα πληρώνουν πρόστιμα 300 δολαρίων, εκτός εάν υποβάλλονται σε τεστ εντός 48 ωρών. Οι προηγούμενοι κανόνες επέτρεπαν στους ταξιδιώτες την επιλογή απομόνωσης για 10 ημέρες εάν δεν μπορούσαν να προσκομίσουν αρνητικό τεστ, ωστόσο ορισμένοι συνελήφθησαν καθώς παραβίασαν την καραντίνα.

Εικόνες τουριστών που παραβιάζουν τα μέτρα βρίσκονται συχνά στα τοπικά πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, η ανίχνευση επαφών υποδηλώνει ότι πολλές από τις νέες λοιμώξεις δεν προέρχονται απευθείας από τουρίστες, αλλά από εργαζόμενους και ντόπιους που συρρέουν σε εστιατόρια και καταστήματα, λένε ειδικοί της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, πάντως, η κατάσταση σταθεροποιείται και το τελευταίο ξέσπασμα του ιού μπορεί να αντιμετωπιστεί με πιο ήπια και σταδιακά μέτρα, λόγω της ιχνηλάτης και της διαθεσιμότητας εμβολίων.

Περίπου 1,65 εκατομμύρια άνθρωποι – το 31% του πληθυσμού – έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με βάση δεδομένων των Times. Ο Δρ Κάρλος Μεγιάδο Λόπεζ, γραμματέας υγείας του Πουέρτο Ρίκο, δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο αριθμός είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος, περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα.

Με πληροφορίες από New York Times