ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Η Τουρκία θα ξεκινήσει την παραγωγή του Sputnik V

Κορωνοϊός: Η Τουρκία θα ξεκινήσει την παραγωγή του Sputnik V

Η τουρκική φαρμακευτική εταιρεία Βισκοράν Ιλατς θα προχωρήσει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του νέου κορωνοϊού στα εργοστάσιά της.

Η παραγωγή θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες, όπως γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία σε από κοινού ανακοίνωσή της με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Η συμφωνία των δύο πλευρών συνιστά απόρροια των ρωσο-τουρκικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2021

Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες είχαν υπογράψει σύμβαση για την παράδοση 100 εκατ. δόσεων του Sputnik V έως τον Μάιο.

Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει μέχρι στιγμής βασίσει την εμβολιαστική της εκστρατεία στα κινεζικά εμβόλια, ενώ προσφάτως κατέληξε σε συμφωνία και με την Pfizer. 

Πρόεδρος της Viscoran είναι ο Οζτρούκ Οράν, ο οποίος είναι επικεφαλής και της ισλαμικής τράπεζας Vakif Katilim.

Ο Οράν, σύμφωνα με το Bloomberg, ανήκει στον στενό κύκλο του Ερντογάν, ενώ φέρεται να τον έχει στηρίξει από τα πρώτα πολιτικά του «βήματα».

Η ίδια η VisCoran, στο μεταξύ, δεν έχει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του Sputnik V και επομένως, ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας θα επιμερίζεται σε υπηρεσίες outsourcing. 

Προς αυστηροποίηση των μέτρων λόγω έξαρσης κρουσμάτων 

Σημειώνεται παράλληλα ότι το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας πρόκειται να εξετάσει σήμερα το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του lockdown, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποτρέψει μια δεύτερη χρονιά απώλειας εσόδων από τον τουρισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας πριν από δύο εβδομάδες, υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων Covid και ο Ερντογάν επέβαλε νέους περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις. 

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε τα 63.000 στις 16 Απριλίου, ενώ την Κυριακή έπεσε λίγο κάτω από τις 39.000. 

Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η μείωση αυτή δεν είναι αρκετή και πως οι υπουργοί θα εξετάσουν την επιβολή νέων μέτρων που θα ισχύσουν κατά το διήμερο αργίας στις 13 – 15 Μαΐου, που λαμβάνει τέλος ο μήνας νηστείας του Ραμαζανιού.

Με πληροφορίες από Reuters