Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημειώνοντας νέα παγκόσμια αρνητική επίδοση στον αριθμό κρουσμάτων για πέμπτη συναπτή ημέρα, η Ινδία αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα του πώς ο εφησυχασμός μπορεί να μεταβάλει μία νίκη σε τραγωδία. Εν μία νυκτί.

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό-1

Μόλις πριν από τρεις μήνες οι ηγέτες της Ινδίας διατυμπάνιζαν ότι τα χειρότερα με τον κορωνοϊό είχαν περάσει.

Τον Ιανουάριο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε τη νίκη επί του ιού επαιρόμενος μάλιστα ότι η επιτυχία της Ινδίας δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό-2

Ένα μήνα αργότερα, το κόμμα του εξέδιδε ψήφισμα που επαινούσε τον Μόντι ως «οραματιστή ηγέτη»  που είχε ήδη κατανικήσει τον ιό και τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ο υπουργός Υγείας της χώρας ανακοίνωνε το «game over» της πανδημίας.

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό-3

Την ίδια στιγμή οι ασθενείς που εισάγονταν στα νοσοκομεία της Ινδίας ήταν όλο και νεότεροι και όλο και πιο βαρέως νοσούντες από ό,τι προηγουμένως.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η χώρα καθόταν σε μία ωρολογιακή βόμβα που δεν την πρόσεχε κανείς, είτε την αγνοούσαν όλοι.

Στις θρησκευτικές εορτές του Χόλι στα τέλη Μαρτίου συμμετείχαν εκατομμύρια πιστοί σε όλη τη χώρα εγκαταλείποντας τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης και τις μάσκες.

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό-4

Και εκατομμύρια επίσης συνωστίσθηκαν στον Γάγγη την περασμένη εβδομάδα.

Τώρα όλοι υποπτεύονται ότι τα δύο αυτά γεγονότα ότι συνετέλεσαν στην άνευ προηγουμένου νέα έξαρση της πανδημίας που βιώνει η Ινδία.

Η εκτίμηση ότι «πολλοί άνθρωποι πληρώνουν με τη ζωή τους την ξεδιάντροπη συμπεριφορά των πολιτικών», ακούγεται όλο και πιο συχνά.

Σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα ο Μόντι προσπάθησε να αποκρούσει την κριτική και είπε ότι η καταιγίδα των κρουσμάτων συγκλονίζει τη χώρα.

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό-5

Προσπάθησε ωστόσο να ωραιοποιήσει την κατάσταση, σημειώνοντας ότι ναι μεν υπάρχουν πολλά κρούσματα αλλά και ο αριθμός των ανθρώπων που αναρρώνουν από τον ιό είναι εξίσου υψηλός.

Και ενώ αμφιβολίες αρχίζουν σιγά – σιγά να εγείρονται για το κατά πόσο οι κατασκευαστές θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση του εμβολιαστικού προγράμματος μετά και τη νέα έκρηξη κρουσμάτων, πολλοί πολίτες φαίνεται να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, κάνοντας, όπως λένε, αυτό που θα έπρεπε να πράττει η κυβέρνηση.

Ινδία: Από την επιτυχία στην τραγωδία με όχημα τον εφησυχασμό-6

Έτσι διάφοροι εθελοντές από φοιτητές ως επαγγελματίες της τεχνολογίας, ΜΚΟ και δημοσιογράφοι κάνουν αγώνα να κυκλοφορήσουν πληροφορίες για διαθέσιμα νοσοκομειακών κλινών, απαραίτητα φάρμακα και συσκευές οξυγόνου, ακόμη και με συγκέντρωση πόρων μέσω twitter.

Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρασμί Κουσμάρ (Rashmi Kumar) από το Νέο Δελχί.

Ολόκληρη την Κυριακή πόσταρε απεγνωσμένα στο Twitter μήπως και βρει έναν κύλινδρο οξυγόνου για τον βαρέως νοσούντα πατέρα της, τηλεφωνώντας παράλληλα σε νοσοκομεία και πενταψήφιες γραμμές βοηθείας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο πατέρας της μετά βίας ανάσαινε.

«Είχα προετοιμαστεί για το χειρότερο» λέει η ίδια στο Associated Press όταν ξαφνικά, από το πουθενά, ένας χρήστης του  Twitter ανέφερε ότι υπήρχε μία διαθέσιμη φιάλη οξυγόνου σε απόσταση 60 χιλιομέτρων μακριά.

Πήρε το αυτοκίνητο και έφτασε έως εκεί που παρέλαβε τη φιάλη.

«Με βοήθησε ένας ξένος αφού η κυβέρνησή μας συνεχίζει να αποτυγχάνει. Δυστυχώς ο καθένας είναι μόνος του πλέον» είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή