ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Οδηγίες CDC: Τέλος η μάσκα για πλήρως εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους

ΗΠΑ – Οδηγίες CDC: Τέλος η μάσκα για πλήρως εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους

Nέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας που αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους ανακοίνωσε πριν από λίγο το αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων (CDC).

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να μη χρησιμοποιούν μάσκα σε εξωτερικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η πεζοπορία, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μάσκες σε δημόσιους χώρους όπου αυτό απαιτείται.

Αναλυτικά:

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μην φορούν μάσκα όταν περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή σε ορεινή πεζοπορία, είτε μόνοι τους είτε ή με μέλη της οικογένειάς τους.

Για εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και όταν βρίσκονται σε αυτούς με φίλους από διάφορα νοικοκυριά συνιστάται η συνέχιση στη χρήση μάσκας, όπως επίσης και σε κλειστούς χώρους κομμωτηρίων, εμπορικών κέντρων, κινηματογράφων και ναών. 

Επίσης υπάρχει η μάσκα διατηρείται φοριέται σε εκδηλώσεις εξωτερικών χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως παρελάσεις και αθλητικοί αγώνες.

Παρουσιάζοντας τις νέες οδηγίες, η επικεφαλής του CDC Ροσέλ Βαλένσκυ δήλωσε ότι ελπίζει πως οι νέες οδηγίες θα ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε πλήρη εμβολιασμό.

Οι ανανεωμένες οδηγίες έρχονται πάντως σε μία χρονική στιγμή όπου περίπου οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως (περί τα 95 εκατομμύρια) ή έστω με μία δόση (περίπου 140 εκατομμύρια).

Την ίδια στιγμή, τα νέα κρούσματα της COVID-19 μειώθηκαν κατά 16% την περασμένη εβδομάδα, ποσοστό που συνιστά  τα μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ανάλυηση του Reuters.

Οι νέες οδηγίες αποτελούν ανανέωση εκείνων του περασμένου Μαρτίου όταν στους Αμερικανούς είχε επιτραπεί για πρώτη φορά η συγκέντρωση χωρίς μάσκες σε εσωτερικούς χώρους για μικρές ομάδες εμβολιασμένων ατόμων.

To CDC κατηγοριοποίησε τις δραστηριότητες ανά βαθμό επικινδυνότητας σε «κόκκινες», «κίτρινες» και «πράσινες», ανάλογα με το βαθμό ασφαλείας για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Επίσης έδωσε το πράσινο φως για τους μη εμβολιασμένους να μπορούν να περπατούν ή να τρέχουν χωρίς να φορούν μάσκα και να συμμετέχουν σε μικρές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους μόνον εφόσον βρίσκονται δίπλα σε πλήρως εμβολιασμένες οικογένειες και φίλους.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να πιστοποιούν κατά πόσον οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μόλυνση σε όσους δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη ή τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ως εκ τούτου το CDC προειδοποίησε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποτιμούν το ρίσκο όταν βγαίνουν μαζί με φίλους ή οικογένειες χωρίς να φορούν μάσκα.