Καθολικό lockdown στην Τουρκία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθολικό lockdown τίθεται από το απόγευμα της Πέμπτης η Τουρκία. Ανάμεσα σε άλλα, επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών ποτών σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ μέχρι τη 17η Μαΐου, ημερομηνία άρσης του «απαγορευτικού». Σύμφωνα με μέλη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η απαγόρευση, εν μέσω Ραμαζανίου, δεν ελήφθη για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά αντικατοπτρίζει το όραμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για μια καθημερινότητα εστιασμένη στη θρησκεία. Την ίδια στιγμή, οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα την περίοδο του lockdown δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με κανένα περιορισμό, αλλά θα μπορούν να επισκέπτονται μουσεία και αξιοθέατα.

Η τουρκική κυβέρνηση, επίσης, μετέβαλε τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας της προσπαθώντας να πείσει τους ηλικιωμένους που διστάζουν να εμβολιαστούν. Τα συνεργεία των υγειονομικών, κουβαλώντας μικρά ψυγεία με τα φιαλίδια των εμβολίων, επισκέπτονται τα σπίτια ηλικιωμένων ελπίζοντας ότι με τη συζήτηση θα τους πείσουν να εμβολιαστούν. Η μέθοδος εφαρμόσθηκε στην κουρδική πόλη Σεμσούρ με αρκετή επιτυχία, αφού ο πληθυσμός της περιοχής έχει ήδη εμβολιαστεί κατά 30%.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης του ιού μετά τη ροκ συναυλία στις 27 Μαρτίου στη Βαρκελώνη, με 5.000 θεατές που χόρευαν φορώντας προστατευτικές μάσκες, χωρίς όμως να τηρούν αποστάσεις, δήλωσαν οι διοργανωτές, που θέλησαν να αποδείξουν ότι οι συναυλίες είναι εφικτές παρά την πανδημία. Τα τεστ PCR, που έγιναν σε όλους όσοι είχαν συμμετάσχει στη συναυλία 15 ημέρες μετά, έδειξαν ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος της μελέτης», ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μαρία Λίμπρε, γιατρός του νοσοκομείου Trias i Pujol της Μπανταλόνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Καθολικό lockdown στην Τουρκία-1
Ασθενείς που νοσούν από COVID-19 λαμβάνουν οξυγόνο σε τόπο λατρείας των Σιχ στο Νέο Δελχί της Ινδίας (φωτ. Atul Loke / The New York Times).

Στην Ινδία, που σχοινοβατεί πάνω από την πανδημική άβυσσο, άρχισε χθες να φθάνει η τόσο αναγκαία διεθνής βοήθεια. Αεροσκάφος από τη Βρετανία προσγειώθηκε στο Δελχί μεταφέροντας αναπνευστήρες και άλλα απαραίτητα ιατρικά εφόδια, ενώ αναμένονται έξι δεξαμενές οξυγόνου από το Ντουμπάι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, επανέλαβε τη στήριξή του προς τη δοκιμαζόμενη χώρα και δεσμεύθηκε στην παροχή οξυγόνου και άλλων αναγκαίων εφοδίων. 

Την ίδια στιγμή, κατακραυγή προκαλεί η αποκάλυψη ότι με κυβερνητική εντολή πολυτελές ξενοδοχείο του Νέου Δελχί μετατράπηκε σε νοσοκομείο COVID-19 αποκλειστικά για τους δικαστές των ανώτερων δικαστηρίων και τις οικογένειές τους, τη στιγμή που τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης δεν διαθέτουν ούτε κρεβάτια ούτε οξυγόνο για να βοηθήσουν τους ασθενείς. Επίσης, μακραίνει η λίστα των χωρών που δεν επιτρέπουν αφίξεις από την Ινδία.

Tέλος, δεν έχουν υποχρέωση να φορούν μάσκα οι Αμερικανοί που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά τη διάρκεια ατομικών δραστηριοτήτων, όταν βρίσκονται με μέλη της οικογένειάς τους ή σε μικρές συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Η υποχρέωση παραμένει όταν βρίσκονται σε συνθήκες συνωστισμού, αθλητικών εκδηλώσεων και στα εμπορικά κέντρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή