ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άλμπερτ Μπουρλά: Μέχρι το τέλος του 2021 το χάπι της Pfizer κατά της Covid

«Πολύ αισιόδοξος» ότι ο FDA θα εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου σε εφήβους

Άλμπερτ Μπουρλά: Μέχρι το τέλος του 2021 το χάπι της Pfizer κατά της Covid

Το πειραματικό φάρμακο της Pfizer, το οποίο θα χορηγείται από το στόμα, για τη θεραπεία της Covid-19 κατά τα πρώτα στάδια εμφάνισης της νόσου, είναι πιθανό να καταστεί διαθέσιμο μέχρι το τέλος του 2021, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ο CEO της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εταιρεία, η οποία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid που έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ από κοινού με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, ξεκίνησε τον Μάρτιο μια πρώιμη κλινική μελέτη πάνω σε μια νέα θεραπεία της νόσου.

Διαβάστε ακόμη 

Έρχεται το χάπι της Pfizer κατά COVID-19

Εμβόλιο Pfizer: Ετοιμάζεται «βελτιωμένη» εκδοχή που θα απαιτεί απλό καταψύκτη

Το εν λόγω φάρμακο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται «αναστολείς πρωτεάσης» καθώς αναστέλλουν την παραγωγή ενός ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και άλλων ιικών παθογόνων, όπως ο HIV και η Ηπατίτιδα C.

Εάν η πορεία των κλινικών δοκιμών είναι καλή και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων το εγκρίνει, το φάρμακο θα μπορούσε να διατεθεί στις ΗΠΑ έως τα τέλη του έτους, δήλωσε ο Μπουρλά στο CNBC.

Ειδικοί στον τομέα της Υγείας αναφέρουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι που θα έχουν πρόσφατα μολυνθεί από τον ιό θα μπορούν να το χρησιμοποιούν και εκτός νοσοκομείων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φάρμακο θα εμποδίσει τη νόσο από το να επηρεάσει περαιτέρω τον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την ανάγκη για νοσηλεία.

Εκτός από το φάρμακο, η Pfizer πραγματοποιεί μελέτες εμβολίου για παιδιά από έξι μηνών έως έντεκα ετών.

Ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών είναι άκρως σημαντικός στην προσπάθεια εξόδου από την πανδημία, αναφέρουν υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ καθώς και ειδικοί σε ό,τι αφορά τις μολυσματικές ασθένειες.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η εταιρεία ζήτησε από τον FDA να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της σε εφήβους 12 έως 15 ετών, μετά από σχετική μελέτη που έδειξε ότι ήταν 100% αποτελεσματικό.

Ο Μπουρλά είπε στο CNBC πως είναι «πολύ αισιόδοξος» ότι ο FDA θα εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας σε εφήβους.