Πιθανότητες 15% για ανεξάρτητη Σκωτία βλέπει η Morgan Stanley

Πιθανότητες 15% για ανεξάρτητη Σκωτία βλέπει η Morgan Stanley

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλεί στο Λονδίνο η εκτίμηση της Morgan Stanley περί πιθανοτήτων 15% για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου για το σκωτσέζικο κοινοβούλιο και την τοπική κυβέρνηση, οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρίας προέβλεψαν την Τετάρτη ότι κατά 30% θα διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα περί ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, και κατά 15% ο Βορράς της Μεγάλης Βρετανίας θα γίνει όντως ανεξάρτητος.

Το αποσχιστικό Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας ελπίζει σε θριαμβευτικό αποτέλεσμα την επόμενη Πέμπτη, που θα του δώσει την πολιτική βάση να αιτηθεί νέο δημοψήφισμα μετά το απορριπτικό αποτέλεσμα πριν επτά χρόνια. Ενισχυμένο αναμένεται να βγει από τις κάλπες και το κόμμα των Πράσινων, που επίσης στηρίζει την ανεξάρτητη Σκωτία.

«Με τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας να είναι πιθανό να κατακτήσουν την αυτοδυναμία στις εκλογές της 6ης Μαΐου για το κοινοβούλιο της Σκωτίας, διαβλέπουμε πιθανότητες 15% για ανεξαρτητοποίηση», ανέφερε η Morgan Stanley.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, ωστόσο ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τον Ιανουάριο του 2025, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι με τη λαϊκή έγκριση στις 6 Μαΐου θα απαιτήσει δεύτερο δημοψήφισμα εντός 2,5 ετών. Ο Τύπος στο Λονδίνο αντιδρά σκωπτικά, λέγοντας ότι αντί να πιέζει για νέο δημοψήφισμα, θα έπρεπε να ασχολείται με την έξοδο από την κρίση του κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters, Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή