Πού πήγαν τα εμβόλια της Ινδίας;

Πού πήγαν τα εμβόλια της Ινδίας;

Η χώρα των 1,4 δισεκ. κατοίκων παράγει τεράστιες ποσότητες αλλά κάνει εξαγωγές ενώ υποφέρει

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία έχει τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα για εμβόλια στον κόσμο, αλλά υφίσταται ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς δεν επαρκούν τα διαθέσιμα εμβόλιά της για τον τεράστιο πληθυσμό της.

Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί έχει αγοράσει 205,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μπαίνοντας έτσι στην πρώτη δεκάδα των αγοραστών στον κόσμο. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή επαρκεί για τον εμβολιασμό μόνο του 8% του πληθυσμού των 1,4 δισεκ. κατοίκων.

Μέχρι την Τρίτη είχαν γίνει 147,7 εκατ. εμβολιασμοί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, από τους οποίους οι 2,4 εκατ. εμβολιασμοί την ίδια ημέρα.

Αν και ο αριθμός φαντάζει μεγάλος, η Ινδία βρίσκεται πολύ χαμηλά στην αναλογία των κατά κεφαλήν εμβολιασμών, με μόλις 11 δόσεις ανά 100 κατοίκους, σε σύγκριση με τις 69 δόσεις ανά 100 κατοίκους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η Ινδία προσφέρει το γνωστό εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και το εγχωρίως παραγόμενο Covaxin. Στα μέσα του μηνός η Ινδία ενέκρινε επίσης τη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, έχοντας ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η Ινδία παρήγε περί το 60% όλων των εμβολίων που πωλούνταν παγκοσμίως, ενώ είναι η έδρα του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, του Ινστιτούτου Σέρουμ. Η παραγωγική του ικανότητα ήταν ο βασικός λόγος για τη συμμετοχή της Ινδίας στο πρόγραμμα COVAX, που εξασφαλίζει εμβόλια για τις χώρες κυρίως του Τρίτου Κόσμου. Βάσει της αρχικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε το 2020, το Σέρουμ θα παράξει έως και 200 εκατ. δόσεις για 92 χώρες.

Ωστόσο, η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Ινδία έχει ανακόψει την εφαρμογή των σχεδίων αυτών. Λόγω της κατάστασης αυτής η κυβέρνηση και το Σέρουμ στράφηκαν στην παραγωγή εμβολίων για τους Ινδούς.

Έτσι από την 1η Μαΐου όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν. Ωστόσο οι τοπικοί υπεύθυνοι υγείας των ομόσπονδων κρατιδίων της Ινδίας προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια, την ώρα που, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η Ινδία έχει ήδη εξαγάγει 66 εκατ. δόσεις.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή