Επέμβαση στρατού ζητούν 20 Γάλλοι στρατηγοί

Επέμβαση στρατού ζητούν 20 Γάλλοι στρατηγοί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οξεία πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η δημοσίευση κοινού άρθρου 20 απόστρατων Γάλλων στρατηγών, το οποίο προσυπογράφουν πολλές εκατοντάδες στρατιωτικοί. Το κείμενο κάνει λόγο για «αποσύνθεση» της Γαλλίας, για κινδύνους που αντιμετωπίζει, με προεξάρχοντες τον ισλαμισμό και τις «εγκληματικές ορδές των προαστίων», και για ανάγκη παρέμβασης του στρατού για τη σωτηρία της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles (Σύγχρονες Αξίες), με την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν να προσφέρει τη στήριξή της στο αίτημα των αποστράτων, αλλά στη συνέχεια να την αποσύρει. Οι απόστρατοι τονίζουν ότι αν συνεχιστεί η σημερινή πολιτική ανεκτικότητας απέναντι στην εγκληματικότητα, μια στρατιωτική επέμβαση θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία για την αποφυγή εμφυλίου πολέμου. «Είναι καθήκον όλων των πατριωτών να ξεσηκωθούν για την ανάκαμψη της χώρας», σχολίασε η Λεπέν, ωστόσο, μετά την κατακραυγή από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα της γαλλικής πολιτικής σκηνής, υποχρεώθηκε να προσθέσει: «Πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα και με σεβασμό στις αξίες της δημοκρατίας».

Ερωτηθείς χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή για το κείμενο, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν είπε: «Η κ. Λεπέν έχει διατηρήσει από τον πατέρα της την αγάπη στον ήχο της μπότας και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό». Η ίδια έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποστασιοποιηθεί από την εικόνα πολιτικού εξτρεμισμού του πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν. 

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ καταδίκασε το άρθρο των στρατηγών, το οποίο «αντιβαίνει στις δημοκρατικές αξίες», καταγγέλλοντας τη Λεπέν για «απαράδεκτη πολιτική εκμετάλλευση». Ο πρωθυπουργός είπε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο: «Το θέμα θα μπορούσε να είναι ασήμαντο, αν δεν είχε σημειωθεί αυτή η απαράδεκτη πολιτική εκμετάλλευσή του από μέρους της Μαρίν Λεπέν. Πώς είναι δυνατόν νουνεχείς άνθρωποι να στηρίζουν μια πρωτοβουλία αντίθετη προς το ίδιο το πνεύμα της δημοκρατίας μας;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή