Δανία: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η «ηθική επιλογή» για κάποιες χώρες
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δανία: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι η «ηθική επιλογή» για κάποιες χώρες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ο ανώτερος αξιωματούχος Υγείας της Δανίας δήλωσε την Πέμπτη πως «η μόνη ηθική, σωστή απόφαση» για ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίσεις λόγω της Covid-19 είναι να συνεχίσουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca, αν και η σκανδιναβική χώρα έχει αναστείλει τη χρήση του λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας, Σόρεν Μπρόστρομ, μιλώντας σε ένα επιστημονικό συνέδριο σχετικά με τις θρομβώσεις, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της δανέζικης Υπηρεσίας, απάντησε σε ερώτηση για το κατά πόσον η απόφαση της χώρας του θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών που το αποκτούν μέσω του παγκόσμιου μηχανισμού COVAX.

Ο Μπρόστρομ αναγνώρισε ότι η απόφαση της υπηρεσίας του πάρθηκε έπειτα από μεγάλη δυσκολία λόγω των φόβων ότι ένα τέτοιο βήμα μπορούσε να αυξήσει τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο σε ανθρώπους άλλων χωρών, αλλά σημείωσε ότι η αναστολή χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανταποκρινόταν στην επικρατούσα κατάσταση στη Δανία.

Η Δανία καταγράφει λιγότερες από 1.000 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού καθημερινά και χρησιμοποιεί εμβόλια της Moderna και της Pfizer, ενώ η Ινδία καταγράφει αριθμό ρεκόρ καθημερινών λοιμώξεων, χιλιάδες θανάτους και ελλείψεις εμβολίων.

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε την επιλογή χρήσης του εμβολίου AstraZeneca. Δεν θα δίσταζα να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο AstraZeneca στη Δανία, ακόμη και με τις γνώσεις που έχω σήμερα, αν ήμουν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο», δήλωσε ο Μπρόστρομ.

«Και σε διάφορες χώρες, αυτή τη στιγμή, σε όλο τον κόσμο, η μόνη ηθική, σωστή απόφαση είναι να χρησιμοποιείται το εμβόλιο AstraZeneca».

Βρετανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές πρόσθεσαν προειδοποιητική σήμανση στο εν λόγω εμβόλιο για τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις εμφάνισης θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ενώ Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έπραξαν το ίδιο με το εμβόλιο Johnson & Johnson έπειτα από παρόμοια περιστατικά.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές επαναλαμβάνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων τυχόν θρομβώσεων.

Η Νορβηγία καθυστέρησε την απόφαση για επανέναρξη χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι τον Μάιο, ενώ άλλες χώρες έχουν ορίσει όρια ηλικίας για την χορήγησή του.

Ο δρ. Σιντάρθα Ντάτα, διευθυντής του ευρωπαϊκού προγράμματος του ΠΟΥ για τα εμβόλια κατά των αποτρέψιμων ασθενειών, άλλος ομιλητής του συνεδρίου, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την επιβολή ορίων ηλικίας στους εμβολιασμούς μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο, ενθαρρύνοντας τον διάλογο για τα εμβόλια.

«Κάθε απόφαση που λαμβάνεται πρέπει να επικοινωνείται ανοιχτά, με διαφανή τρόπο», δήλωσε ο Ντάτα. «Αυτό εν τέλει θα εμφυσήσει την εμπιστοσύνη σε αυτό το εμβόλιο και σε άλλα εμβόλια. Αυτό δεν είναι το τελευταίο εμβόλιο που θα χρησιμοποιήσουμε στον ορίζοντα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters