Κορωνοϊός: «Άρωμα ελευθερίας» για 47 εκατ. Ιταλούς

Κορωνοϊός: «Άρωμα ελευθερίας» για 47 εκατ. Ιταλούς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας άνεμος «χαλάρωσης» πνέει στην Ιταλία για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Νοέμβριο, με τους κατοίκους να σπεύδουν σε εστιατόρια, παραλίες και τουριστικά θέρετρα.

Είναι το πρώτο ελεύθερο Σαββατοκύριακο των Ιταλών εδώ και πέντε μήνες. Σαράντα επτά εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας σε σύνολο εξήντα, έχουν μεγάλη ευχέρεια μετακίνησης, με ανοικτά καφέ, εστιατόρια, παραλίες, και μικρό αριθμό κινηματογράφων και θεάτρων. Στα περισσότερα θέρετρα έξω από τη Ρώμη, την Νάπολη, την Φλωρεντία, τα εστιατόρια, σήμερα και αύριο το μεσημέρι, είναι υπερπλήρη. Κάποιοι, θα φάνε έξω και νωρίς το βράδυ, αλλά από πριν τις δέκα θα πρέπει να έχουν γυρίσει σπίτι, διότι συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι το τελευταίο 48ωρο πραγματοποιήθηκαν πάνω από εκατό χιλιάδες έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλους δρόμους, για να εξακριβωθεί η τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι ακόμη κλειστά (αναμένεται να ανοίξουν σε περίπου δυο εβδομάδες), αλλά πολλοί ελπίζουν ότι με τις σημερινές και αυριανές εκδρομές θα δοθεί μια νέα, ουσιαστική ώθηση, και στον εσωτερικό τουρισμό.

Την προσοχή εφιστούν οι ειδικοί

Πολλά μουσεία, στην Ρώμη και στο Μιλάνο θα μείνουν ανοικτά (για να τα επισκεφθεί, κανείς, θα πρέπει να έχει κάνει κράτηση μέσω διαδικτύου), ενώ οι πολίτες που έχουν εμβολιασθεί, ή έχουν μόλις υποβληθεί σε τεστ, μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και προς τις περιοχές όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί. Την ίδια ώρα, στο Κάπρι απέναντι από την Νάπολη – το οποίο σε έναν βαθμό θεωρείται η Μύκονος της Ιταλίας – ο αρμόδιος Περιφερειάρχης επισπεύδει τη διαδικασία εμβολιασμού, με την ελπίδα να προσελκύσει και πάλι αρκετούς εύπορους ξένους τουρίστες.

Οι ειδικοί, βέβαια, προειδοποιούν: Να είστε προσεκτικοί. Διότι σε δυο εβδομάδες, θα καταλάβουμε αν η χαλάρωση των ημερών αυτών, ήταν «ανώδυνη», ή προκάλεσε νέα αύξηση των μολύνσεων. Σήμερα, πάντως, οι εμβολιασμοί συνεχίσθηκαν σε όλη τη χώρα, με στόχο να ξεκινήσει σύντομα η χορήγηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού, και στους πολίτες ηλικίας κάτω των εξήντα πέντε ετών.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή