Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί με τρόπο ολοένα «πιο καταπιεστικό και επιθετικό»

Μπλίνκεν: Η Κίνα ενεργεί με τρόπο ολοένα «πιο καταπιεστικό και επιθετικό»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έκρινε ότι η Κίνα αψηφά τη διεθνή τάξη και ενεργεί κατά τρόπο «πιο καταπιεστικό» και «πιο επιθετικό» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη 

Κίσιντζερ: Απειλή για όλον τον πλανήτη οι εντάσεις ΗΠΑ – Κίνας

Μπάιντεν: Μήνυμα για τα δέκα χρόνια από την «εξουδετέρωση» του Μπιν Λάντεν

«Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι ότι η Κίνα ενεργεί κατά τρόπο πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο κ. Μπλίνκεν στην εκπομπή 60 Minutes του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS News.

Η Κίνα είναι «η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα, από στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική σκοπιά, να υπονομεύσει ή να θέσει εν αμφιβόλω τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Όμως θέλω να είμαι πολύ σαφής (…) Ο σκοπός μας δεν είναι να περιορίσουμε την Κίνα, να τη συγκρατήσουμε, να την κρατήσουμε κάτω· είναι να διατηρήσουμε τη βασισμένη σε κανόνες τάξη αυτή έναντι της οποίας η Κίνα εγείρει πρόκληση».

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο, ότι δεν επιδιώκει «τη σύγκρουση με την Κίνα» αλλά είναι έτοιμος «να υπερασπιστεί τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλα τα πεδία».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι κινεζικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν επιδείξεις δύναμης και επιδιώκουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και γύρω από την Ταϊβάν.

Τον Μάρτιο ο Άντονι Μπλίνκεν είχε κάνει λόγο περί «γενοκτονίας των κατά πλειονότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, κάτι που το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά.

Ερωτηθείς πάντως στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης αν η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν μπει στον δρόμο προς μια στρατιωτική αναμέτρηση, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως «το να φθάσουν στο σημείο αυτό, ή ακόμη και να πάρουν αυτή την κατεύθυνση» θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων» και των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε χθες Κυριακή στο Λονδίνο, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7. Η Κίνα συγκαταλέγεται στα ζητήματα της ατζέντας της συνόδου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή