Φαντάσματα του εμφυλίου στη Μαδρίτη – Σήμερα οι πρόωρες τοπικές εκλογές

Φαντάσματα του εμφυλίου στη Μαδρίτη – Σήμερα οι πρόωρες τοπικές εκλογές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλύτης ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας ενδέχεται να αποδειχθούν οι σημερινές, πρόωρες τοπικές εκλογές στη Μαδρίτη. Την αναμέτρηση προκάλεσε στις 10 Μαρτίου με την παραίτησή της η απερχόμενη πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), η οποία συγκυβερνούσε τη Μαδρίτη από τον Αύγουστο του 2019 σε συνεργασία με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox. Στόχος της Αγιούσο είναι να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, εγγράφοντας υποθήκες για την ηγεσία του ΡΡ.

Οι δημοσκοπήσεις τής δίνουν πολλές πιθανότητες να το πετύχει, προβλέποντας ότι θα λάβει γύρω στο 41% των ψήφων έναντι 22% του Σοσιαλιστή υποψηφίου και ανάλογου ποσοστού που αναμένεται να συγκεντρώσουν αθροιστικά οι δύο υποψήφιοι της Αριστεράς, οι οποίοι προέρχονται από το –διασπασμένο, πλέον– κόμμα Podemos. Οι Ciudadanos αναμένεται να καταποντιστούν και ίσως να μην καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 5% που είναι αναγκαίο για να εκπροσωπηθούν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Η φιγούρα της Αγιούσο κυριαρχεί στα εστιατόρια και στα καφέ της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου η απερχόμενη κυβερνήτης σχεδόν δοξάζεται σαν προστάτιδα αγία, χάρη στην άρνησή της να προχωρήσει σε lockdown, παρά τα υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας στη Μαδρίτη. Στην κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα απευθυνόταν το κεντρικό σύνθημα της Αγιούσο «Ελευθερία», το οποίο στη συνέχεια απέκτησε διχαστικό χαρακτήρα με εμφυλιοπολεμικούς τόνους (σοσιαλισμός ή ελευθερία), για να μεταλλαχθεί σε «κομμουνισμός ή ελευθερία» από τη στιγμή που ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Σάντσεθ και να κατέβει υποψήφιος κυβερνήτης στη Μαδρίτη. 

Σηκώνοντας το γάντι, ο Ιγκλέσιας έριξε και αυτός λάδι στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι το δίλημμα των ψηφοφόρων είναι «φασισμός ή ελευθερία». Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι Ιγκλέσιας και Αγιούσο έλαβαν απειλητικές επιστολές, που συνοδεύονταν από σφαίρες. Η υποψήφια του ΡΡ, η οποία εμφανίζεται από τους αντιπάλους της ως το ισπανικό αντίστοιχο του Ντόναλντ Τραμπ, έχει δηλώσει ότι, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, δεν θα έχει πρόβλημα να συγκυβερνήσει με το Vox.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT