Κολοσσαίο: Η αρένα επιστρέφει

Κολοσσαίο: Η αρένα επιστρέφει

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο δάπεδο θα αποκτήσει το ιστορικό σύμβολο της Ρώμης, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο Κολοσσαίο. Ετσι οι χιλιάδες επισκέπτες του θα αποκτήσουν μία καλύτερη θεώρηση της όψης του, την εποχή που εκεί έδιναν τη μάχη της ζωής τους οι μονομάχοι.  

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του αρχαίου μνημείου Αλφονσίνα Ρούσο, στόχος του προγράμματος ανάπλασης του Κολοσσαίου είναι η αναδημιουργία της όψης του κατά την αρχαιότητα. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι χαιρέτισε την πρωτοβουλία που ταυτόχρονα θα επιτρέψει στους επισκέπτες του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου να βαδίσουν μέχρι το κέντρο του. Το νέο ξύλινο δάπεδο, επίσης, θα χρησιμοποιηθεί ως σκηνή για πολιτιστικές εκδηλώσεις, επαναφέροντας το μνημείο στην κατάσταση που είχε πριν από τον 19ο αιώνα.

Η ανοικοδόμηση του Κολοσσαίου ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ., επί αυτοκράτορος Τίτου. Το δάπεδο της αρένας αφαιρέθηκε τον 19ο αιώνα επειδή οι αρχιτέκτονες πίστευαν ότι αυτό θα τους επέτρεπε να έχουν καλύτερη άποψη των υπογείων περασμάτων δομών. Το έργο ανάπλασής του, που έχει ως στόχο την προστασία και συντήρηση των προϋπαρχόντων αρχαιολογικών δομών, ανέλαβε το γραφείο μηχανικών Milan Ingegneria. To κόστος του έργου θα φτάσει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Οπως εξήγησε η Ρούσο, «το περίπλοκο υπόγειο σύστημα, κάτω από το ξύλινο δάπεδο, με τη βοήθεια καταπακτών, ανυψωτικών μηχανών και άλλων κινητών μηχανημάτων, επέτρεπε σε ανθρώπους, ζώα και αντικείμενα να φτάσουν μέχρι τον όροφο της αρένας». Οι μηχανικοί που ανέλαβαν την εκπόνηση του έργου εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη βιωσιμότητά του, κάτι που θα επιτευχθεί με τη χρήση εξαιρετικά ελαφρών υλικών και την τοποθέτηση ενός συστήματος συλλογής των όμβριων υδάτων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τις δημόσιες τουαλέτες του αρχαιολογικού χώρου.

Το νέο δάπεδο θα καλυφθεί από ανθρακικές πλάκες, οι οποίες θα στρωθούν με ξυλεία Ακόγια. Κάποιες από αυτές θα έχουν δυνατότητα περιστροφής ώστε το ηλιακό φως να πλημμυρίζει τις δομές που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο. Η συνολική έκταση του δαπέδου θα προσεγγίζει τις 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γραφείου Milan Ingegneria, Μασιμιλιάνο Μιλάν, τόνισε ότι «η νέα δομή θα είναι απολύτως αναστρέψιμη. Σε μερικές δεκαετίες, αν το θελήσουν οι αρμόδιοι, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο θα μπορέσει να λάβει εκ νέου τη μορφή που έχει σήμερα». 

Πριν από την έναρξη της πανδημίας, που έπληξε με ιδιαίτερη δριμύτητα τη χώρα, κυρίως στην πρώτη φάση της, περίπου 20.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονταν καθημερινά το Κολοσσαίο, δηλαδή, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε ετήσια βάση. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns που αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, το Κολοσσαίο παρέμενε κλειστό μέχρι τις 26 Απριλίου, οπότε και υποδέχθηκε ξανά τους πρώτους επισκέπτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή