ΚΟΣΜΟΣ

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  

Από την Δευτέρα, 12 Απριλίου έως και το απόγευμα της Τετάρτης, 12ης Μαΐου, εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον πιο ιερό μήνα της θρησκείας τους

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  

Από την Δευτέρα, 12 Απριλίου έως και το απόγευμα της Τετάρτης, 12ης Μαΐου, εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον πιο ιερό μήνα της θρησκείας τους, το Ραμαζάνι. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, αυτόν τον μήνα ο Θεός αποκάλυψε στον προφήτη Μωάμεθ τα πρώτα λόγια του Κορανίου.

Και φέτος, όπως και πέρυσι, το Ραμαζάνι είναι διαφορετικό εξαιτίας της πανδημίας, με αυστηρούς περιορισμούς και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας -όπως μείωση στον αριθμό των πιστών που μπορούν να προσεύχονται σε τζαμιά κατά 20 με 30% και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  -1

Για παράδειγμα, στο Πακιστάν, οι αρχές επιτρέπουν στα τζαμιά να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού με κανόνες που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου για προσκυνητές άνω των 50 ετών και χρήση μάσκας.

Επίσης, εθελοντές απολυμαίνουν καθημερινά τους χώρους λατρείας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού. 

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  -2

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  -3

Σε αρκετές χώρες , όπως η Σαουδική Αραβία– προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα τζαμιά – απαγορεύονται τα παραδοσιακά γεύματα Σουχούρ και Ιφτάρ, τα οποία διανέμονται υπό κανονικές συνθήκες σε σκηνές που στήνονταν σε δημόσιους χώρους, πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου. 

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  -4

Σε αρκετές αφρικανικές χώρες όμως, οι προσευχές στα τεμένη γίνονται χωρίς μέτρα και αποστάσεις, όπως στο Μεγάλο Τζαμί της Grand της N’Djamena, στο Τσαντ. 

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  -5

Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται άιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή άιντ-αλ-σαγίρ (= μικρή εορτή).

Με πληροφορίες από AP