ΚΟΣΜΟΣ

Ραμαζάνι στη σκιά του κορωνοϊού – Εικόνες  

Από την Δευτέρα, 12 Απριλίου έως και το απόγευμα της Τετάρτης, 12ης Μαΐου, εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον πιο ιερό μήνα της θρησκείας τους

ramazani-sti-skia-toy-koronoioy-eikones-561351835

Από την Δευτέρα, 12 Απριλίου έως και το απόγευμα της Τετάρτης, 12ης Μαΐου, εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον πιο ιερό μήνα της θρησκείας τους, το Ραμαζάνι. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, αυτόν τον μήνα ο Θεός αποκάλυψε στον προφήτη Μωάμεθ τα πρώτα λόγια του Κορανίου.

Και φέτος, όπως και πέρυσι, το Ραμαζάνι είναι διαφορετικό εξαιτίας της πανδημίας, με αυστηρούς περιορισμούς και υποχρεωτικά μέτρα προστασίας -όπως μείωση στον αριθμό των πιστών που μπορούν να προσεύχονται σε τζαμιά κατά 20 με 30% και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

ramazani-sti-skia-toy-koronoioy-eikones0

Για παράδειγμα, στο Πακιστάν, οι αρχές επιτρέπουν στα τζαμιά να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού με κανόνες που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου για προσκυνητές άνω των 50 ετών και χρήση μάσκας.

Επίσης, εθελοντές απολυμαίνουν καθημερινά τους χώρους λατρείας, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού. 

ramazani-sti-skia-toy-koronoioy-eikones2

ramazani-sti-skia-toy-koronoioy-eikones4

Σε αρκετές χώρες , όπως η Σαουδική Αραβία– προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός έξω από τα τζαμιά – απαγορεύονται τα παραδοσιακά γεύματα Σουχούρ και Ιφτάρ, τα οποία διανέμονται υπό κανονικές συνθήκες σε σκηνές που στήνονταν σε δημόσιους χώρους, πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου. 

ramazani-sti-skia-toy-koronoioy-eikones6

Σε αρκετές αφρικανικές χώρες όμως, οι προσευχές στα τεμένη γίνονται χωρίς μέτρα και αποστάσεις, όπως στο Μεγάλο Τζαμί της Grand της N’Djamena, στο Τσαντ. 

ramazani-sti-skia-toy-koronoioy-eikones8

Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται άιντ-αλ-φιτρ (= εορτή τέλους νηστείας) ή άιντ-αλ-σαγίρ (= μικρή εορτή).

Με πληροφορίες από AP