Τουρκία: Εισαγγελέας ερευνά πώς στάθηκε ο Ιμάμογλου μπροστά στον τάφο του σουλτάνου

Τουρκία: Εισαγγελέας ερευνά πώς στάθηκε ο Ιμάμογλου μπροστά στον τάφο του σουλτάνου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική έρευνα με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις άνοιξε στην Τουρκία σε βάρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με αντικείμενο τη στάση του σώματός του μπροστά στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Την εισαγγελική έρευνα επισημοποίησε την Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Ο δημοφιλής (πολύ περισσότερο πια από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν) δήμαρχος βρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών δικαστικών αρχών διότι φέρεται να περπάτησε χωρίς τον προσήκοντα σεβασμό προ του τάφου του Σουλτάνου Μεχμέτ II, του ανθρώπου που άλωσε την Κωνσταντινούπολη, την πόλη του κ. Ιμάμογλου, το 1453.

Ο κ. Ιμάμογλου, επιφανές στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), περπατούσε μπροστά το μνημείο του Οθωμανού σουλτάνου με τα χέρια πίσω από την πλάτη του κατά την περυσινή επέτειο της άλωσης της Πόλης.

Ο εισαγγελέας θεωρεί πως δεν σεβάστηκε μνημείο του Πορθητή και άνοιξε μια έρευνα που πάντως μάλλον ενισχύει το προφίλ του κ. Ιμάμογλου έναντι του έτερου πιθανού αντιπάλου του κ. Ερντογάν, του δημάρχου της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, στα μάτια των κεμαλιστών ψηφοφόρων.

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αρχής της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η έρευνα ασχολείται μόνο «με τον έλεγχο προθέσεων» και «δεν έχει λογική».

Πηγή: Cumhuriyet, Bianet

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή