ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστρία αγοράζει πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης για να μην το πάρει η Πολωνία (φωτογραφίες)

Στο Γκούζεν - «παράρτημα» του Μαουτχάουζεν - είχαν μεταφερθεί 71.000 κρατούμενοι από 27 χώρες, οι περισσότεροι από τους μισούς άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή

i-aystria-agorazei-proin-nazistiko-stratopedo-sygkentrosis-gia-na-min-to-parei-i-polonia-fotografies-561352690

Την αγορά της έκτασης όπου βρισκόταν το γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκούζεν στην Άνω Αυστρία από το κράτος ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας ένα τέλος στο ενδεχόμενο η συγκεκριμένη έκταση να αγοραστεί από την Πολωνία, η οποία είχε εκδηλώσει στο παρελθόν τη σχετική πρόθεσή της.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή 76η επέτειο της απελευθέρωσης από συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαϊου 1945, του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Μαουτχάουζεν στην Άνω Αυστρία, με πάνω από 206.000 κρατούμενους από όλη την Ευρώπη, από τους οποίους θανατώθηκαν οι 122.797 – ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες.

Στο Γκούζεν, κατά τη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας μεταξύ 1938 και 1945, υπήρξε παράλληλη λειτουργία εγκαταστάσεων εξόντωσης από το μεγαλύτερο στη χώρα γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο κοντινό Μαουτχάουζεν.

Τέλος στο Γκούζεν είχαν μεταφερθεί 71.000 κρατούμενοι από 27 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς άφησαν εκεί, σε αυτό το διάστημα, την τελευταία τους πνοή.

i-aystria-agorazei-proin-nazistiko-stratopedo-sygkentrosis-gia-na-min-to-parei-i-polonia-fotografies0

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί σήμερα ιδιωτική περιουσία.

Το ενδιαφέρον της Πολωνίας

Έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση να αποτρέψει την αγορά του πρώην ναζιστικού στρατόπεδου συγκέντρωσης από την Πολωνία και να προχωρήσει στην αναβάθμιση αυτού του τόπου μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του ναζισμού από πολλές χώρες, είχαν απευθύνει διάφορες αυστριακές οργανώσεις τον Δεκέμβριο του 2019.

Στις αρχές εκείνου του μήνα, κατά την κοινή επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ – η οποία βρέθηκε εκεί για πρώτη φορά στην πολυετή θητεία της ως καγκελάριος- ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να αγοράσει την έκταση του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γκούζεν της Αυστρίας, στο οποίο πολλά από τα θύματα ήταν Πολωνοί.

i-aystria-agorazei-proin-nazistiko-stratopedo-sygkentrosis-gia-na-min-to-parei-i-polonia-fotografies2

Σε δηλώσεις της, η διευθύντρια της Μνημειακής Οργάνωσης Μαουτχάουζεν, Μπάρμπαρα Γκλιούκ, είχε απορρίψει ως μη ισχύοντες τους ισχυρισμούς του Πολωνού πρωθυπουργού ότι στο Γκούζεν υπάρχουν μόνο ελάχιστα υπολείμματα του στρατοπέδου, που η Πολωνία προτίθετο να αναβαθμίσει ως τόπο μνήμης των Πολωνών θυμάτων.

Η ίδια είχε τονίσει πως, αντιθέτως, εκεί βρίσκονται οι μνημειακές εγκαταστάσεις Γκούζεν, τα πρώην κρεματόρια, η έκθεση, όπως και η είσοδος στα ναζιστικά ορυχεία όπου ήταν τότε τα καταναγκαστικά έργα για τους κρατούμενους του στρατοπέδου.

Επισημαίνοντας πως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τα θύματα δεν υπήρξαν μόνο Πολωνοί, αλλά πολλές χιλιάδες κρατούμενοι από 27 χώρες, η κ. Γκλιούκ είχε ζητήσει να τιμηθούν όλοι οι νεκροί του, με την αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων ως τόπο μνήμης από την ίδια την Αυστρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες ΑΡ