«Σούπερ Πέμπτη»: Κρίσιμο τεστ για Τζόνσον και Σκωτία

«Σούπερ Πέμπτη»: Κρίσιμο τεστ για Τζόνσον και Σκωτία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «Σούπερ Πέμπτη», σε αντιστοιχία με τον αμερικανικό όρο Σούπερ Τρίτη για την πιο κρίσιμη ημέρα ψηφοφοριών στα προκριματικά των προεδρικών εκλογών, χαρακτηρίζεται η 6η Μαΐου στη Βρετανία λόγω των διάφορων εκλογικών αναμετρήσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στην Αγγλία, την Ουαλία και, κυρίως, τη Σκωτία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεστ των κομμάτων εκτός των γενικών εκλογών, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αλλά και ο νέος ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα το βράδυ της Πέμπτης σε μια σειρά αναμετρήσεων, με σημαντικότερη την ανάδειξη νέου τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης στη Σκωτία.

Αυτό που διακυβεύεται στη Σκωτία είναι κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα εγκρίνουν την προεκλογική πλατφόρμα του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) περί διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, χαρίζοντας στην Πρώτη Υπουργό Νίκολα Στέρτζον αυτοδυναμία στο τοπικό κονοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το SNP να έχει σοβαρό προβάδισμα, αλλά όχι τόσο ώστε να έχει απόλυτη πλειοψηφία. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το αποτέλεσμα που θα καταφέρει και το κόμμα Alba, του προηγούμενου ηγέτη του SNP, Άλεξ Σάλμοντ.

Ο κ. Τζόνσον έχει δεσμευτεί να εμποδίσει ένα νέο δημοψήφισμα, μετά το αρνητικό προς την απόσχιση της Σκωτίας αποτέλεσμα το 2014.

Τον Βρετανό πρωθυπουργό απασχολεί και η αναπληρωματική εκλογή στο Χάρτλεπουλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, μια περιοχή που παραδοσιακά ψήφιζε υπέρ των Εργατικών, αλλά οι Συντηρητικοί ελπίζουν να κάνουν δική τους την έδρα για πρώτη φορά από τη δημιουργία της το 1974, μετά την παραίτηση του τοπικού βουλευτή των Εργατικών λόγω σεξουαλικού σκανδάλου.

Υπάρχουν ακόμη περιφερειακές εκλογές και στην Ουαλία, για το τοπικό κοινοβούλιο, αλλά και δημοτικές εκλογές στις μεγάλες πόλεις της Αγγλίας, με το Λονδίνο να φέρεται έτοιμο να ανανεώσει τη θητεία του Εργατικού δημάρχου Σαντίκ Καν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Αγγλίας (όχι στη Σκωτία και την Ουαλία) και θα αποκομίσουν και κέρδη σε τοπικά συμβούλια.

Από την πλευρά του ο σερ Κιρ των Εργατικών έχει ρίξει όλο το προσωπικό του βάρος στην εκστρατεία, καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί απόρριψη του λιγότερο μαχητικού στιλ που έχει σε σχέση με τον προκάτοχό του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Πηγή: ΒΒC, The Guardian, Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή