Νεπάλ: Από τα γιατροσόφια στον κόκκινο συναγερμό

Νεπάλ: Από τα γιατροσόφια στον κόκκινο συναγερμό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατριχιαστικές ομοιότητες με τη γειτονική Ινδία εμφανίζει πλέον το Νεπάλ. 

Τα κρούσματα της Covid-19 εκτοξεύονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν ημέρα με την ημέρα και ο πρωθυπουργός της χώρας, αφού μέχερι πρότινος εισηγείτο διάφορες σοφιστείες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ζητεί τώρα διεθνή βοήθεια. 

Το Νεπάλ ανακοινώνει πλέον 20 ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όσο περίπου και η Ινδία πριν από 2 εβδομάδες.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο το 44% των τεστ στο Νεπάλ ήταν θετικά και πολλοί ειδικοί, αρμόδιοι και οργανισμοί, όπως εν προκειμένω ο Ερυθρός Σταυρός της χώρας, έφτασαν στο σημείο να προειδοποιούν: 

«Ο,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία είναι αυτό που θα δούμε στο μέλλον στο Νεπάλ εάν δεν μπορέσουμε να ελέγξουμε την έκρηξη του ιού που αφαιρεί όλο και περισσότερες ζωές μέσα σε λίγα λεπτά».

Το Νεπάλ έχει ένα εύθραυστο σύστημα υγείας με λιγότερους κατά κεφαλήν ιατρούς από την Ινδία και χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από τη γείτονά της.

Μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ, πολιτικές συγκεντρώσεις και γάμοι υποβοήθησαν την εξάπλωση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις αργές κυβερνητικές αντιδράσεις. 

Μόλις έναν μήνα πριν, το πληθυσμού 31 εκατομμυρίων, Νεπάλ ανέφερε περί τα 100 κρούσματα την ημέρα. 

Σήμερα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 8.600.

Κάποιοι θεωρούν ότι η έκρηξη στην γειτονική Ινδία ευθύνεται και για την κατάσταση στο Νεπάλ που μοιράζεται μαζί της μία μακρά και ανοιχτή συνοριακή γραμμή.

Οι κάτοικοι του Νεπάλ δεν απαιτείται να δείχνουν ταυτότητα ή διαβατήριο προκειμένου να εισέρχονται στη Ινδία – όπως βεβαίως συμβαίνει και το αντίθετο- ενώ το τελευταίο διάστημα πολλοί Ινδοί κατέφυγαν εκεί στην απέλπιδα προσπάθειά τους να εντοπίσουν διαθέσιμο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.

Η κρίση στο Νεπάλ άρχισε να επιδεινώνεται δραματικά στις αρχές Απριλίου διάστημα κατά το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. P. Σάρμα Ολι διαφήμιζε εξωτικές «θεραπείες» κατά του κορωνοϊού.  

Ο Ολι υποστήριζε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να καταπολεμηθεί με γαργάρες από φύλλα του φυτού Γκουάβα, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι κάτοικοι του Νεπάλ έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό επειδή καταναλώνουν ημερησίως μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών.

Το Νεπάλ είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο κάτι που αντανακλάται κα στο εθνικό σύστημα υγείας του

Η χώρα διαθέτει μόλις 1595 κλίνες εντατικής θεραπείας και 480 αναπνευστήρες για έναν πληθυσμό άνω  των 30 εκατομμυρίων.

Ανάλογος είναι και η έλλειψη ιατρικού δυναμικού με μόλις 0.7 γιατρούς ανά 100.000 ανθρώπους. 

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή