O «πόλεμος» των Γκέιτς για τη Ζαναντού

O «πόλεμος» των Γκέιτς για τη Ζαναντού

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που φιλανθρωπικές οργανώσεις, εταιρείες και οργανισμοί υγείας προσπαθούν να προβλέψουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από το διαζύγιο του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς στη χρηματοδότησή τους, άλλοι αναρωτιούνται ποιος από τους πρώην συζύγους θα διατηρήσει την κυριότητα της έπαυλης στα προάστια του Σιάτλ, αξίας 131 εκατ. δολαρίων. Η κατοικία, εμβαδού 6.100 τ.μ., στις όχθες της λίμνης Ουάσιγκτον, που διαθέτει χώρο περιποίησης σπα, πισίνα 30 μέτρων, γυμναστήριο με τοίχους επενδεδυμένους με πέτρα από βουνοκορφή των Βραχωδών Ορέων, αίθουσα τραμπολίνου και ρυάκι για ψάρεμα πέστροφας, έλαβε το παρωνύμιο Ζαναντού 2.0, προς τιμήν της έπαυλης του Πολίτη Κέιν.

Η οικογένεια Γκέιτς κάλυψε την προσωπική της ζωή κάτω από πέπλο μυστικότητας, με την επίσκεψη στην έπαυλη Ζαναντού 2.0 να ανέρχεται σε 35.000 δολάρια σε φιλανθρωπικό πλειστηριασμό το 2009. Οι Γκέιτς είχαν αγοράσει τα γύρω οικόπεδα, αποκλείοντας επίδοξους οχληρούς περιπατητές από την ιδιοκτησία τους. Νεαρός ασκούμενος στη Microsoft εξασφάλισε άδεια για τη δημοσίευση άρθρου στο προσωπικό του μπλογκ το 2007, στο οποίο περιέγραψε την επίσκεψή του στην οικία Γκέιτς. Σύμφωνα με τον νεαρό, το σπίτι είναι κατασκευασμένο από ανοιχτόχρωμο ξύλο, ενώ η άμμος της παραλίας στην όχθη της λίμνης εισήχθη από τη Χαβάη. «Το προαύλιο του σπιτιού του Μπιλ θυμίζει την ταινία “Τζουράσικ Παρκ”», έγραφε έκθαμβος ο ασκούμενος.

O «πόλεμος» των Γκέιτς για τη Ζαναντού-1
Η εντυπωσιακή έπαυλη του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς στα προάστια του Σιάτλ κοστολογείται στα 131 εκατ. δολάρια (φωτ. EPA/ANDREW GOMBERT).

Ο Μπιλ Γκέιτς σχεδίαζε το σπίτι των ονείρων του πριν ακόμη παντρευτεί τη Μελίντα, το 1994. Τα έργα ανεστάλησαν μετά την άφιξη της κυρίας –πλέον– Γκέιτς στο Σιάτλ. «Το σπίτι ήταν όνειρο για έναν εργένη και εφιάλτης για μια νύφη. Διέθετε τόσο λογισμικό και οθόνες, που αισθανόμουν ότι βρίσκομαι στο εσωτερικό ηλεκτρονικού παιχνιδιού», είχε πει η Μελίντα σε δημοσιογράφο το 2008. Υστερα από διαπραγμάτευση έξι μηνών για τη συνέχιση –ή μη– των εργασιών, η Μελίντα αποφάσισε να ασκήσει την επιρροή της για να εντάξει τις προτιμήσεις της στο τελικό σχέδιο. Επέμεινε ότι το σπίτι έπρεπε να είναι κατάλληλο για οικογένεια και να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός μοναχικού μάγου των υπολογιστών. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπιλ Γκέιτς συνέχισε να θεωρεί ότι η έπαυλή του θα αποτελούσε ναό της τεχνολογίας. Σε βιβλίο του το 1995, ο Γκέιτς περιγράφει το όραμά του για το «έξυπνο σπίτι», που θα επιτρέπει στους προσκεκλημένους να επικοινωνούν με τις συσκευές και κάθε είδους εξοπλισμό χάρη σε αισθητήρες.

Παρά τις μεγάλες αλλαγές που επέβαλε στα σχέδια της έπαυλης στο Σιάτλ, η τέως σύζυγος του Μπιλ είχε εκφράσει αμφιβολίες για το εάν θα συνέχιζε να διαμένει εκεί. «Δεν θα έχουμε το σπίτι αυτό για πάντα. Ανυπομονώ για τη μέρα που ο Μπιλ και εγώ θα μετακομίσουμε σε σπίτι 500 τετραγωνικών μέτρων», είχε πει στους Times της Νέας Υόρκης το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή