Εμπλοκή Καρντάσιαν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Εμπλοκή Καρντάσιαν σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ. Δικαστική προσφυγή που κατατέθηκε πρόσφατα από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει ότι το 2016 η αμερικανική κυβέρνηση δέσμευσε αρχαίο ρωμαϊκό γλυπτό, το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στην κατοικία της τηλεπερσόνας Κιμ Καρντάσιαν. Στη δικογραφία, που κατατέθηκε στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση ζητεί τη μόνιμη δέσμευση του παράνομα εισαχθέντος ρωμαϊκού γλυπτού, το οποίο απεικονίζει τα πόδια και τη μέση όρθιας φιγούρας με φόρεμα με πτυχώσεις. Σύμφωνα με την εισαγγελία, το γλυπτό είχε εκτεθεί στο περίπτερο της γκαλερί Αξελ Φερφόρτ των Βρυξελλών στην έκθεση τέχνης TEFAF στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Οταν τα αμερικανικά τελωνεία δέσμευσαν το γλυπτό το 2016 στο Λος Αντζελες, το όνομα του εισαγωγέα ήταν αυτό της Κιμ Καρντάσιαν και του ιδρύματος Νόελ Ρόμπερτς.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, εκπρόσωπος της Καρντάσιαν αρνήθηκε ότι η Κιμ αγόρασε προϊόν αρχαιοκαπηλίας. «Ουδέποτε αγόρασε το άγαλμα και αυτή είναι η πρώτη φορά που πληροφορείται την ύπαρξή του. Πιστεύουμε ότι κάποιος το αγόρασε στο όνομά της εν αγνοία της», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καρντάσιαν. Η διάσημη τηλεπερσόνα έχει συνδέσει και κατά το παρελθόν το όνομά της με το ίδρυμα Νόελ Ρόμπερτς. Το 2014, όταν η Καρντάσιαν και ο πρώην σύζυγός της, Κάνιε Ουέστ, αγόρασαν έπαυλη στην περιοχή Χίντεν Χιλς του Λος Αντζελες, δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν το ζευγάρι να έχει κτηματομεσιτικές δοσοληψίες με το μορφωτικό ίδρυμα.

Πραγματογνωμοσύνη από δύο Αμερικανούς καθηγητές αρχαιολογίας και Ιταλό αρχαιολόγο, στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού στη Ρώμη, που παρήγγειλε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, έδειξε ότι το τμήμα γλυπτού είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνικού γλυπτού μεταξύ 6ου και 4ου π.Χ. αιώνα. Το γλυπτό απεικονίζει κατά πάσα πιθανότητα την Αθηνά των Σαμίων του γλύπτη Μύρωνα και φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ. Οι ειδήμονες αποφάνθηκαν επίσης ότι «το έργο εκλάπη, μεταφέρθηκε παράνομα και εισήχθη λαθραία στις ΗΠΑ από την Ιταλία». Το φορτίο δεσμεύθηκε από την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ύστερα από υποψίες που κίνησαν σε τελωνειακό υπάλληλο οι ασάφειες στα έγγραφα εισαγωγής. Η αίτηση εκτελωνισμού έκανε λόγο για «αρχαία και σύγχρονα έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα», το φορτίο αποτελείτο από 40 τεμάχια με συνολικό βάρος πέντε τόνων, ενώ η δηλωθείσα αξία του ήταν μόλις 745.000 δολάρια.

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο έμπορος τέχνης Αξελ Φερφόρτ ανέφερε ότι απέκτησε το γλυπτό με νόμιμο τρόπο από γαλλική γκαλερί τέχνης, η οποία με τη σειρά της το είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό στη Γερμανία από Βρετανό συλλέκτη. Τα ίχνη του αγάλματος σταματούν εκεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή