Ευρώπη: O Aπρίλιος αναδείχθηκε ο πιο ψυχρός μήνας

Ευρώπη: O Aπρίλιος αναδείχθηκε ο πιο ψυχρός μήνας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κακοκαιρία έπληξαν την Ευρώπη τον φετινό Απρίλιο, ο οποίος αναδείχθηκε ο πιο ψυχρός εδώ και δεκαετίες. Επειτα από την ισχυρή καταιγίδα που σάρωσε τη βόρεια Ευρώπη στις αρχές αυτής της εβδομάδας, οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από τον μέσον όρο και στις αρχές του Μαΐου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Copernicus Climate Change Service, σε όλη την Ευρώπη ήταν ο πιο κρύος Απρίλιος από το 2003. Σημειώθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1922 αλλά και καταστροφικοί παγετοί στους φημισμένους αμπελώνες της Γαλλίας. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας κατέγραψε 13 ημέρες παγωμένου αέρα, ή θερμοκρασίες κοντά ή κάτω από το μηδέν. 

Πρόκειται για τις περισσότερες ημέρες εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια. «Αυτός ο αριθμός είναι πιο συνηθισμένος για τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Ο μέσος αριθμός κρύων ημερών τον Απρίλιο είναι πέντε», έγραψε σε δελτίο Τύπου. «Για τους κηπουρούς και τους καλλιεργητές καταγράφηκε επίσης ρεκόρ παγετού με 22 ημέρες αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με έναν μέσον όρο 12 ημερών», δήλωσε ο Γκάι Μπάρτερ, επικεφαλής κηπουρικής της Βασιλικής Ακαδημίας Φυτοκομίας. Σημαντικές επιπτώσεις υπήρξαν και στην πανίδα, καθώς τα μικρά θηλαστικά βγήκαν από τη χειμερία νάρκη νωρίς και δεν είχαν τίποτα να φάνε.

Η Γαλλία γνώρισε μια εξίσου άστατη άνοιξη. Μετά το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στα τέλη Μαρτίου, χτυπήθηκε σκληρά από τον παγωμένο καιρό του Απριλίου, τον πιο κρύο εδώ και 20 χρόνια. Ο εμπειρογνώμονας στο κλίμα και τη γεωργία Σερτζ Ζακά, έγραψε στο Twitter ότι μετά τις αυξημένες θερμοκρασίες που προκάλεσαν το άνοιγμα των μπουμπουκιών, οι καλλιέργειες υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους πολλαπλούς παγετούς. 

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε τη ζημιά ως γεωργική καταστροφή. Σύμφωνα με το Météo-France, στις πρώτες μέρες του Μαΐου, η μέση ελάχιστη θερμοκρασία της Γαλλίας έπεσε στους 2,6 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα στα οποία είχε φτάσει μόνο μία ακόμη φορά τα τελευταία 40 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή