ΚΟΣΜΟΣ

Τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει σε όλες τις χώρες

Στο μικρό νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η Δρ. Ουμάιμα Τζάρμα, στην πρωτεύουσα του Τσαντ, δεν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Δεν υπάρχουν καθόλου εμβόλια.

Τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει σε όλες τις χώρες

Στο μικρό νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η Δρ. Ουμάιμα Τζάρμα, στην πρωτεύουσα του Τσαντ, δεν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Δεν υπάρχουν καθόλου εμβόλια.

Ούτε καν για τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19 στο Τσαντ, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη στον κόσμο. Πρόκειται για μία χώρα, το ένα τρίτο της οποίας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: AstraZeneca: Η Ε.Ε. δεν ανανεώνει την παραγγελία για μετά τον Ιούνιο

«Το βρίσκω άδικο», λέει η 33χρονος γιατρός στο Associated Press. «Δεν έχω καν αυτή την επιλογή. Το πρώτο εμβόλιο που θα λάβει άδεια, θα το πάρω» προσθέτει.

Ενώ τα πλουσιότερα κράτη έχουν αποθέματα εμβολίων για τους πολίτες τους, πολλές φτωχότερες χώρες προσπαθούν ακόμα να εξασφαλίσουν δόσεις. Μερικές, όπως το Τσαντ, δεν έχουν ακόμη λάβει εμβόλια.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Εξαιρούνται από περιορισμούς με νόμο οι πλήρως εμβολιασμένοι

«Στην Αφρική μόνο το 1% των εμβολίων παγκοσμίως»

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 10 χώρες, πολλές από τις οποίες στην Αφρική, περιμένουν ακόμη κάποιο εμβόλιο. Οι ουραγοί στην κούρσα των εμβολίων στην αφρικανική ήπειρο, μαζί με το Τσαντ, είναι η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, η Ερυθραία και η Τανζανία.

«Οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις οδηγούν τις αφρικανικές χώρες πιο πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στη διάθεση εμβολίων COVID-19 και στην Αφρική χορηγείται μόνο το 1% των εμβολίων παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΠΟΥ την Πέμπτη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνος θύλακας μεταλλάξεων η Ινδία

Σε μέρη όπου δεν υπάρχουν εμβόλια, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να προκύψουν νέες μεταλλάξεις, προειδοποίησε ο Τζιαν Γκάντι, συντονιστής του μηχανισμού COVAX της UNICEF για τη διανομή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες.

«Επομένως, όλοι πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν έλλειψη κάλυψης οπουδήποτε στον κόσμο» δήλωσε ο ίδιος, προτρέποντας τις πλουσιότερες χώρες να δωρίσουν δόσεις εμβολίων στα κράτη που βρίσκονται σε αναμονή.

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΠΟΥ: Πιθανώς πιο ανθεκτική και περισσότερο μεταδοτική η ινδική μετάλλαξη

Οι χώρες στην Αφρική που περιμένουν ακόμη εμβόλια, δεν διαθέτουν επίσης ιδιαίτερο εξοπλισμό για την παρακολούθηση λοιμώξεων. Το Τσαντ έχει επιβεβαιώσει μόνο 170 θανάτους, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Όλοι πεθαίνουν από αυτήν την ασθένεια, πλούσιοι ή φτωχοί», τόνισε η Δρ. Τζάρμα. «Όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, ειδικά εκείνοι που είναι πιο εκτεθειμένοι» πρόσθεσε.

Το Τσαντ αναμένεται να λάβει μερικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer τον επόμενο μήνα, εφόσον μπορέσει να στήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, προκειμένου να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -όπως απαιτείται- το εμβόλιο.

Η δέσμευση δόσεων του εμβολίου στην Ινδία δημιουργεί φόβους για περαιτέρω καθυστερήσεις σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο.

Στην Αϊτή των 11 εκατ. κατοίκων, στην Καραϊβική, δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα εμβόλιο, καθώς -αν και είχε προγραμματιστεί η προμήθεια 756.000 δόσεων του εμβολίου AstraZeneca- κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή του εμβολίου, ενώ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες, σημειώνοντας πως θα προτιμούσαν ένα εμβόλιο μιας δόσης.

Αρκετά μικρά νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό δεν έχουν ακόμη λάβει κανένα εμβόλιο, αν και παρουσιάζουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο επείγουσα ανάγκη για εκστρατείες εμβολιασμού. Το Βανουάτου, με πληθυσμό 300.000, περιμένει να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αργότερα αυτόν το μήνα, αλλά έχει καταγράψει μόνο τρία κρούσματα.

Με πληροφορίες από Associated Press